Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про електронну комерцію ухвалений за основу

3 червня 2014, 13:41
512
1
Реклама

Верховна Рада прийняла сьогодні в першому читанні законопроект № 2306а, яким пропонується визначити організаційно-правові основи здійснення в Україні електронної комерції, встановити чіткі правові вимоги і механізми дистанційного укладення і виконання угод із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій.

Якщо проект остаточно підтримає парламент і підпише президент усі угоди в Інтернеті проводитимуться з використанням спеціального ідентифікатора - цифро-буквенного коду, який присилається покупцеві на пошту або мобільний телефон для підтвердження операції.

Документом визначаються загальні принципи функціонування електронної комерції в Україні, суб'єкти у сфері електронної комерції і їх правовий статус, встановлюється додатковий правовий захист споживачів у сфері електронної комерції. Законопроект вводить нові терміни: електронна комерція, електронний товар, електронна торгівля, інтернет-магазин, а найголовніше - електронна угода.

Також регламентується порядок укладення угод у сфері електронної комерції - умови; форма; обов'язкова інформація, яка має бути надана споживачам до укладення оборудки; платежі; норми про захист персональних даних і про зберігання електронних документів; час і місце відправки і отримання електронного повідомлення (документу). Встановлюються і правила вирішення суперечок, відповідальність у сфері електронної комерції.

У зв'язку з новими нормами пропонується внести відповідні зміни і до деяких інших законів. Наприклад, в ст.205 ГК (Форма угоди) вказати, що угода може здійснюватися усно або у письмовій формі (у тому числі у електронній формі).

Передбачається встановити, що угоди не можуть бути визнані недійсними виключно на тій основі, що вони були ув'язнені і здійснені за допомогою використання електронної форми представлення інформації, якщо інше не передбачене законом.

Як запевняють автори, законопроект відповідає принципам європейського законодавства відносно електронної торгівлі, що дозволить надалі здійснювати інтеграцію економічних і правових інститутів України в європейський економічний і правовий простір. Окрім цього онлайн-магазинам стане простіше спілкуватися з податковими органами і владою, що зрештою спростить життя і покупцям.

На сьогодні в Україні не існує спеціального закону, який би системно регулював стосунки учасників ринку електронної комерції.

Для довідки: Електронна комерція - громадські стосунки, що виникають при укладенні і виконанні угоди після постачання електронних товарів і продажу/постачання товарів, виконання робіт, надання послуг/електронних послуг і здійснення інших дій, спрямованих на отримання прибутку, створення зобов'язань з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, якщо в результаті вказаних дій у учасників таких стосунків виникають зобов'язання майнового характеру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини