Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судову систему чекає люстрація

28 лютого 2014, 13:11
287
0
Реклама

Сьогодні відбулося засідання Ради суддів України. Учасники одноголосно вирішили призначити З'їзд суддів на 11 квітня 2014 рокупередає кореспондент ЮРЛИГИ. В той же час, 6 березня З'їзд суддів проведе ще одно засідання, на якому визначить порядок денний З'їзду.

На З'їзді планується розгляд звільнення суддів Конституційного Суду України (нагадаємо, КСУ звернувся до Ради суддів з проханням захисту). Також голова Ради суддів Василь Онопенко прогнозує розгляд питань стосовно Вищої ради юстиції, безпеки суддів, люстрації в судовій системі.

Про люстрацію суддів детально розповів присутній на засіданні новообраний Міністр юстиції Павло Петренко. Найближчими днями буде обнародуваний проект Закону про відновлення довіри до судової системи. За словами Міністра, Закон не носитиме каральний характер і не спрямований на переслідування, і запланований як одноразової дії. До відповідальності притягатимуть ті судді, які приймали учасние в політично мотивованих судових процесах. Також, згідно з проектом, планується аналіз судових рішень, по яких є рішення ЕСПЧ на користь громадян.

Заплановано створення спеціальній комісіїяка перевірятиме деяких суддів на протязі півроку. Пильну увагу приділять рішенням, які істотно обмежували виборчі права громадян, позбавляли депутатів їх мандатів і тому подібне. На час дії комісії повинні будуть піти у відставку голови вищих спеціалізованих і апеляционных судів, а також судів першої інстанції, що вступили на посаду з 1.07.2010.

Переатестація суддів займе близько року, розповів П. Петренко, і буде заснована на загальних правилах допуску до професии.

У планах Мінюсту - заміна складу ВККС і УСЮ, і інші зміни в суддівському самоврядуванні - наприклад, голів вищих і апеляционных судів вибиратимуть таємним голосуванням.

Посада представника судової влади у Верховній Раді запропонував ввести замголови ВССУ Павло Гвоздик.


Сьогодні, 28 лютого 2014 року, набув чинності Закон № 769 - VII про відміну судової реформи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини