Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР декриминализировала статті УК, по яких засуджена Тимошенко

21 лютого 2014, 18:55
725
4
Автор:
Реклама

Сьогодні, 21 лютого 2014 року, Верховна Рада ухвалила Закон на основі законопроекту № 2023 про внесення змін до Карного і Карного процесуального кодекси відносно імплементації в національне законодавство положень статті 19 Конвенцій ООН проти корупції.

Зокрема, внесені зміни в статті 364 і 365 Карного кодексу. Тепер ст. 365 УК, встановлююча відповідальність за перевищення влади або службових повноважень, може бути застосована тільки до працівників правоохоронних органів. Ст. 364 УК (зловживання владою або службовим станом) доповнена нормою, згідно якої зловживанням владою або службовим станом тепер є умисне, з метою отримання якої-небудь неправомірної вигоди для себе самого або іншої фізичної або юридичної особи використання службовим обличчям влади або службового стану всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди законом, що охоронявся, правам, свободам і інтересам окремих громадян або державним або громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Крім того, доповнена прикметою, що роз'яснює кого варто розуміти під військовослужбовцями особами, ст. 425 УК. Встановлено, що під військовими посадовцями розуміються військові начальники, а також інші військовослужбовці, що займають постійно або тимчасово посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядливих або адміністративно-господарських обов'язків, або виконуючі такі обов'язки за спеціальним дорученням повноважного командування. Також роз'яснено, що в статтях 425-426 УК істотною шкодою, якщо він полягає в спричиненні матеріального збитку, вважається така шкода, яка в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум прибутків громадян, а тяжкими наслідками за тих же умов вважається шкода, яка в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум прибутків громадян.

Особливо відмітимо, що скасована ст. 365-1 УК, яка передбачала карну відповідальність за перевищення повноважень посадовцем підприємств, організацій і установ незалежно від форми власності.

Закон набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації. Згідно із завершальними положеннями особи, засуджені за діяння, караність яких усувається цим Законом, мають бути звільнені від покарання (основного і додаткового).

Звільнення від покарання цих осіб здійснюється в порядку, передбаченому ст. 539 Карного процесуального кодексу. Питання про таке звільнення вирішується судами впродовж 5 днів з дня вступу відповідного клопотання (представлення) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів, встановлених законом.

Таким чином вже через п'ять днів після набуття чинності цього Закону на свободу можуть вийти усі особи, засуджені по статтях 365-1, 423 і 424 УК, а також засуджені по статті 365 УК, за умови, що вони на момент скоєння злочину не були посадовцями правоохоронних органів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини