Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який порядок застосування админареста майна платника податків?

18 листопада 2013, 16:27
243
0
Автор:
Реклама

Наказом від 10 жовтня 2013 року № 568 Миндоходов затвердило Порядок застосування адміністративного арешту майна платника податків.

Арешт майна може бути повним або умовним і полягає в забороні на реалізацію прав розпорядження або користування майном. Арешт може бути накладений органом прибутків і зборів на будь-яке майно платника податківокрім майна, на яке не може бути обернене стягнення відповідно до закону, і засобів на рахунку платника податків.

Арешт майна може бути застосованийякщо з'ясовується, зокрема, що:

1) платник податків порушує правила відчуження майна, що знаходиться в податковій запоруці;

2) фізособа, що має податковий борг, виїжджає за кордон;

3) платник податків відмовляється від проведення документальної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадовців органу прибутків і зборів;

4) відсутня реєстрація особи як платника податків в органі прибутків і зборів, якщо така реєстрація є обов'язковою відповідно до Податкового кодексу, або коли платник податків, що отримав податкове повідомлення або податковий борг, що має, здійснює дії з перекладу майна за межі України, його прихованню або передачі іншим особам.

Обгрунтованість арешту майна, накладеного рішенням керівника (його заступника) органу прибутків і зборів, має бути перевірена судом впродовж 96 годин. У такому разі рішення керівника (його заступника) органу прибутків і зборів подається до суду впродовж 24 годин з моменту встановлення обставин, що обумовлюють таке звернення до суду. Цей термін не включає добовий годинник, що доводиться на вихідні і святкові дні.

Рішення про застосування арешту майна платника податків спрямовується рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається особисто під розписку:

1) платникові податків з вимогою тимчасово зупинити відчуження його майна;

2) іншим особам, у володінні, розпорядженні або користуванні яких знаходиться майно такого платника податків, з вимогою тимчасово зупинити його відчуження.

Арешт засобів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення органу прибутків і зборів до суду. Для застосування арешту засобів на рахунку платника податків орган прибутків і зборів подає до суду позовну заяву в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства, в день ухвалення рішення про застосування адміністративного арешту майна платника податків. При ухваленні рішення про арешт майна банку арешт не може бути накладений на його кореспондентський рахунок.

Арешт майна може бути також застосований до товарів, які виготовляються, зберігаються, переміщаються або реалізуються з порушенням правил, визначених митним законодавством або законодавством з питань оподаткування акцизним податком, і товарів, у тому числі валютних цінностей, які продаються з порушенням порядку, якщо їх власник не встановлений.

Наказ набуде чинності з дня офіційної публікації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини