Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документ тижня : роз'яснення про помічника адвоката

14 листопада 2013, 10:50
3338
7
Автор:
Реклама

Історія питання

Рішенням Ради адвокатів України від 27.09.2013 р. № 226 затверджено роз'яснення відносно роботи помічника адвоката за трудовим договором (контракту) з адвокатом як самозанятым особою (детальніше про документ в новині ЮРЛИГА "САУ пояснив, як треба укладати трудовий договір з помічником адвоката").

Так, Рада адвокатів, аналізуючи норми Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", Податкового кодексу і Положення про помічника адвоката, у своєму рішенні № 226 приходить до висновку, що трудовий договір (контракт), на основі якого помічник адвоката отримує стаж, необхідний для здійснення самостійної адвокатської діяльності, є ув'язненим належним чином за умови підписання його помічником адвоката і адвокатом, а не фізособою-підприємцемщо суперечить вимогам чинного законодавства України.

Слід зазначити, що питання оформлення трудових стосунків між помічником адвоката і самим адвокатом на сьогодні досить актуальне для юридичної громадськості. За словами помічника адвоката АК "Юридичні традиції" Юлії Окошкиной, на юридичних форумах і блогах виникає безліч дискусій на вказану тему. Ю. Окошкина нагадує, що необхідність укладення трудового договору передбачена Положенням про помічника адвоката, затвердженим рішенням Ради адвокатів України № 123 від 01.06.2013 р. Зокрема, в документі передбачається, що помічники адвоката працюють на підставі трудового договору (контракту), ув'язненого з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об'єднанням, з дотриманням вимог Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" і законодавства України про працю.

Юлія Окошкина

На думку юриста практики судових суперечок і медиации АТ "Юскутум" Ольги Додухтаке роз'яснення Ради адвокатів відносно роботи помічника адвоката за трудовим договором (контракту) саме з адвокатом як самозанятым особою виглядає цілком логічним і законним. "Адвокат через специфіку свого статусу з відповідними повноваженнями є спеціальним суб'єктом, діяльність якого регулюється окремим законом. Додатковій реєстрації як окремого суб'єкта підприємницької діяльності адвоката, що здійснює індивідуальну практику, законодавець не вимагає, відносячи його до категорії самозанятых осіб. Наявність індивідуальної діяльності адвоката накладає на таке обличчя відповідні зобов'язання у рамках податкового законодавства, які відрізняються від податкових зобов'язань фізособи - суб'єкта підприємницької діяльності. Ця відмінність, мабуть, і є головним моментом, що став, на мій погляд, об'єктом обговорень і, мабуть, виниклої практики оформлення помічника адвоката на фізичне обличчя - підприємця"- відмічає пані Додух.

Проте практикуючі юристи продовжують дискутувати відносно питання правильного і коректного оформлення правовідносин між адвокатом і його помічником. У зв'язку з чим виникає питання: оскільки все-таки "відповідно до положень чинного законодавства"?

Адвокат: деякі особливості правового статусу

Помічник адвоката АК "Юридичні традиції" нагадує, що Законом "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", а саме в ст. 4, визначено: адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально чи в організаційно-правових формах адвокатського бюро або адвокатського об'єднання.

У свою чергу, в Податковому кодексі дано визначення самозанятого особи, згідно з яким такою особою є платник податків - фізособа-підприємець або особа, що здійснює незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником у рамках підприємницької або незалежної професійної діяльності. До незалежної професійної діяльності віднесені, зокрема, діяльність адвокатів за умови, що така особа не є працівником або фізособою-підприємцем і використовує найману працю не більше чотирьох фізичних осіб.

Тому, на думку пані Окошкиной, укладення трудових договорів (контрактів) між помічником адвоката і адвокатом, зареєстрованим як фізособа-підприємець, суперечить чинному законодавству України. Таким чином, як вказано в рішенні № 226, адвокат, що здійснює адвокатську діяльність індивідуально, має статус самозанятого особи, що здійснює незалежну професійну діяльність.

При цьому аналогічне роз'яснення відносно статусу самозанятых адвокатів як платників податків було надано Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури при КМУ ще від 21.03.2008 р. № V/3-71де вказувалося, що адвокатська діяльність не є господарською і, зокрема, підприємницькою згідно ст. 3 Господарського кодексуа адвокат не є суб'єктом господарювання, що здійснює підприємницьку діяльність.

Отже, чому адвокат, що здійснює адвокатську діяльність індивідуально, не може бути фізичною особою підприємцем?

Ю. Окошкина вважає, що відповідь на це питання полягає в самій природі адвокатської діяльності, її суті і принципах здійснення. "Враховуючи, що основною метою діяльності адвоката є надання правової допомоги, адвокати не займаються підприємницькою діяльністю, а тому не є суб'єктами підприємницької діяльності, про що і говориться в рішенні № 226. Таким чином, адвокат перебуває на обліку в органах податкової служби не як фізособа-підприємець, а як самозанятое особа, що здійснює незалежну професійну діяльність", - робить висновок помічник юриста.

Ольга Додух

Правовідносини "адвокат - помічник адвоката" : як бути?

"Необхідність оформлення взаємин адвоката і помічника адвоката у рамках трудових стосунків не викликає питань. Норма ст. 16 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" має чіткий припис із цього приводу" - резюмує Ольга Додух.

При цьому, на думку юриста, вказана норма містить однозначне і визначене коло осіб, які стають суб'єктами таких правовідносин : помічник адвоката і адвокат, адвокатське бюро або адвокатське об'єднання.

Проте наявність саме такої конструкції наділяє такого помічника правами і обов'язками здійснення діяльності у рамках надання юридичних послуг в загальному порядку по договорах клієнтів із СПД, а не в порядку надання правової допомоги адвокатом за прямим договором з клієнтом. Пані Додух звертає увагу, що у такій конструкції помічник діє у рамках виконання роботи не з адвокатом, а з фізособою - суб'єктом підприємницької діяльності.

Виходячи з норм законодавства і змісту рішення № 226, пані Додух також припускає, що наявність різної ставки оподаткування діяльності самозанятых осіб і СПД могло служити стимулом оформлення трудових стосунків помічника адвоката саме із СПД.

"Притягаючи помічника, працюючого на фізичне обличчя - підприємця, для виконання роботи, яку перейняв на себе адвокат за договором безпосередньо з клієнтом, все одно, що, будучи директором підприємств "А" і "Б", для виконання роботи на підприємстві "Б" без відповідного оформлення притягати співробітників підприємства "А". Такі дії директора є порушеннями норм чинного законодавства, у тому числі і трудового, і безпосередньо прав такого працівника, що тягне настання відповідних наслідків. Чим відрізняється від наведеного прикладу у такому разі залучення для виконання доручень адвоката помічника, оформленого як працівника СПД"?, - дивується юрист.

В той же час вона вважає, що оформлення такого роз'яснення, судячи з усього, можна пояснити саме наявністю прецедентів оформлення помічників адвокатів на фізичних осіб - підприємців, що продиктовано, швидше за все, бажанням заощадити на податках і оптимізувати свої витрати.

Але як би то не було, юрист рекомендує не забувати про те, що вибравши індивідуальну практику, адвокат також може притягати помічників, які виконують його доручення. О. Додух звертає увагу, що у такому разі адвокат також бере на себе зобов'язання, витікаючі з рамок трудового і податкового законодавства.

"Дане роз'яснення не привнесло нічого нового, а лише ще раз підкреслило порядок правильного оформлення взаємин між помічником адвоката і адвокатом, що надалі є основою для обліку стажу помічника адвоката, необхідного для отримання права на здійснення адвокатської діяльності"- підсумовує юрист АТ "Юскутум".

Читайте також:

Документ тижня : Положення про помічника адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини