Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діє наказ Мінюсту, покликаний поліпшити виконання рішень ЕСПЧ

1 жовтня 2013, 17:03
234
0
Автор:
Реклама

Сьогодні, 1 жовтня, частково набув чинності наказ Мінюсту від 23.09.2013 р. № 1989/5регламентуюче питання взаємодії Державної старанної служби і Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини відносно збору необхідних документів і інформації під час розгляду Європейським судом з прав людини заяв із скаргами на невиконання рішень судів, вжиття заходів для їх термінового виконання і виконання рішень ЕСПЧ.

У документі вказано, що Секретаріат впродовж десяти днів з дня отримання від Європейського суду матеріалів справи, в якій має бути представлена позиція України, направляє в ГИС відповідний запит з метою отримання необхідної інформації і матеріалів у цій справі з певним терміном його виконання. При цьому в запиті відзначається інформація про рішення національного суду (його реквізити, найменування сторін, зміст резолютивної частини). Запит спрямовується поштою і засобами електронного зв'язку.

Для організації виконання запиту Секретаріату ГИС в строк, встановлений запитом:

1) просить у відповідного органу ГИС усю наявну інформацію про здійснення старанного виробництва і інші обставини, що мають значення для розгляду справи;

2) організовує у разі потреби перевірку повноти і законності старанного виробництва;

3) аналізує причини невиконання або тривалого виконання рішення суду, в межах компетенції вживає заходи відносно виконання рішення суду, а також реагування на виявлені порушення під час виконання рішення суду;

4) надає Секретаріату пропозиції відносно сприяння у виконанні рішення суду шляхом напряму письмових звернень у відповідні органи державної влади, підприємства, установи, організації;

5) робить відповідним органам ГИС методичну і практичну допомогу відносно виконання рішення суду.

Про результати виконання запиту ГИС інформує Секретаріат у встановлений запитом термін. У разі неможливості виконання запиту в певний термін ГИС повідомляє Секретаріат з викладом причин продовження терміну розгляду. У будь-якому випадку загальний термін виконання такого запиту не може перевищувати 21 день з дня його отримання.

У разі потреби Секретаріат має право безпосередньо отримати інформацію про здійснення старанного виробництваа також копії матеріалів старанного виробництва і інші необхідні документи у відповідному органі ГИС.

Отримана від органів ГИС інформація обробляється Секретаріатом, у тому числі шляхом внесення інформації у відповідну базу даних справ, що розглядаються в Євросуді, з вказівкою органу ГИС, на виконанні в якому знаходиться (знаходилося) старанне виробництво, даних про сторони старанного виробництва (боржника і стягувача), реквізити рішення національного суду, короткий зміст резолютивної частини рішення і інформації про результат (стані) виконання рішення суду.

Якщо рішення суду не виконане, його виконання знаходиться на постійному контролі ГИС до повного виконання рішення національного суду.

Окремі положення наказу, а саме п. 7 (у частині створення відповідної бази даних справ, що розглядаються в Європейському суді) і п. 10 (у частині щомісячного надання ГИС інформації про стан виконання рішення суду), набувають чинності з 1 січня 2014 року. До зазначеного терміну на виконання пункту 10 Порядку інформація надається ГИС щокварталу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини