Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Минрегионе обговорили законопроект про управління багатоквартирним будинком

25 вересня 2013, 10:01
91
0
Реклама

На засіданні робочої групи під головуванням Міністра регіонального розвитку був обговорений законопроект "Про управління багатоквартирним будинком". Як пояснила директор Департаменту реформування і розвитку житлово-комунального господарства Минрегиона Наталія Олейник, пропозиція на ринку управління і змісту житла в основному є монополізованою. Тому законопроект покликаний створити законодавчі передумови демонополізація цього ринку.

Дія закону після його прийняття пошириться на багатоквартирні будинки, в яких окремі квартири і нежитлові приміщення є самостійними об'єктами нерухомого майнаі не поширюватиметься на багатоквартирні будинки, що мають одноосібного власника. Але його положеннями, за бажання, зможуть керуватися і одноосібні власники багатоквартирних будинків.

Проектом документу визначається, що управління багатоквартирним будинком полягає в здійсненні дій з реалізації прав і виконання обов'язків співвласників багатоквартирного будинку, пов'язаних з володінням, користуванням і розпорядженням загальним майном багатоквартирного будинку, і в забезпеченні належного змісту багатоквартирного будинку і прибудинкової території, умов проживання і задоволення господарчо-побутових потреб.

Таким чином реалізується підхід, прийнятий у світовій практиці, коли поняття управління і змісту багатоквартирного будинку не розділяються, а управління охоплює собою зміст.

Передбачається три форми управління багатоквартирним будинком:
- управління безпосередньо співвласниками багатоквартирного будинку;
- управління об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСМД) або асоціацією об'єднань співвласників багатоквартирного будинку;
- управління керівником.

Форму управління обирають і можуть у будь-який час змінити самі співвласники. Якщо співвласники плин встановленого законом часу не визначаться з формою управління, орган місцевого самоврядування на конкурсній основі вибирає для їх будинку керівника.

Законопроект містить ряд вимог до діяльності керівника, які покликані гарантувати якісну роботу керівника і можливість реального контролю з боку співвласників.

За інформацією прес-служби Минрегиона.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини