Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов нагадало про особливості нарахування ПДВ і прозводства експортних товарів

16 вересня 2013, 09:45
273
0
Автор:
Реклама

Миндоходов в листі від 12.06.2013 р. № 7772/7/99-99-19-04-02-17 нагадала, що відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу об'єктом обкладення ПДВ є операції платників податків з поставки товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, згідно ст. 186 НК і вивезенню товарів за межі митної території України.

Так, у разі експорту товарів датою виникнення податкових зобов'язань по постачанню товарів/послуг відповідно до п. 187.1 ст. 187 НК вважається дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформленої згідно з вимогами митного законодавства, а для послуг - дата зарахування засобів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податків як оплата послуг, що підлягають постачанню, або дата оформлення документу, що засвідчує факт постачання послуг платником податків.

Вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту відповідно до п. 195.1 ст. 195 НК оподатковується по нульовій ставці.

При цьому згідно п. 192.1 ст. 192 НК якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартостівключаючи перегляд цін, що йде за постачанням, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, що надала їх, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника і одержувача підлягають відповідному коригуванню.

Зміна номенклатури товарів також є зміною суми компенсації їх вартості, оскільки один вид товарів кількісно або вартісний зменшується, а інший - на відповідну кількість або суму збільшується.

Таким чином, на дату оформлення митної декларації на товар, що засвідчує факт перетину митного кордону України, продавець в обов'язковому порядку повинен виписати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, виписаної заздалегідь на вартість виконаних робіт по виготовленню товару з відповідним зменшенням податкових зобов'язань, нарахованих на вартість поставлених послуг з часткового виготовлення товару, і виписати іншу податкову накладну на усю вартість товару, що експортується, з відповідним віддзеркаленням експортної операції в податковій декларації по ПДВ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини