Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документ тижня : наказ про доступ нотаріусів і держвиконавців до реєстрів

15 серпня 2013, 15:05
526
1
Автор:
Реклама

Учора, 14 серпня, був офіційно опублікований наказ Мінюсту "Про врегулювання доступу до реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України" від 26.07.2013 р. № 1538/5.

Положення вказаного документу надають нотаріусам і держвиконавцям можливість доступу до даних реєстру речових прав на нерухоме майно (про це ЮРЛИГА вже писала в новині "Мінюст дозволив нотаріусам і держвиконавцям користуватися реєстром іпотек"). Зокрема, нормами наказу № 1538/5 врегульовані питання доступу нотаріусів і державних виконавців до даних реєстрів під час здійснення нотаріальних дій і проведення процедур примусового виконання судових рішень.

Відповідні зміни наказ № 1538/5 вносить в наступні акти:

- наказ Мінюсту "Про затвердження Порядку доступу нотаріусів до Державного реєстру речових прав на нерухомість" від 02.08.2011 р. № 1936а/5;

- наказ Мінюсту "Про затвердження Порядку доступу державних виконавців до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно" від 26.12.2012 р. № 1964/5.

Крім того, документ Міністерства містить норми відносно держреєстрації відомостей про зміну запоруки повітряних і морських суден, судів внутрішнього плавання, космічних об'єктів, поступки прав на предмет запоруки за договором, припинення запоруки судів і надання інформації про наявність або відсутність запоруки судів.

Треба відмітити, що наказ набуває чинності через два місяці з дня його офіційної публікації, а саме з 10 жовтня 2013 р.

У чому суть змін?

Проаналізувавши наказ № 1538/5, партнер міжнародної юридичної фірми BEITEN BURKHARDT Олексій Фелив, відмічає, що нотаріуси і державні виконавці можуть отримувати інформацію і оформляти витягання, а виконавці - довідки (як витягання, так і довідки залишаються в матеріалах справи) з раніше діючих реєстрів: Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек і Єдиного реєстру заборон на відчуження нерухомого майна.

Олексій Фелив

Такі нововведення, на його думку, пов'язані, в першу чергу, з тим, що на даний момент Державний реєстр речових прав на нерухоме майно ("Реєстр прав") є лише частково заповненим внаслідок того, що автоматичне перенесення інформації із старих реєстрів в Реєстр прав фактично не реалізується.

"Оскільки далеко не усі володарі речових прав на нерухоме майно провели перереєстрацію своїх прав, велика частина інформації по об'єктах нерухомого майна продовжує знаходитися в старих реєстрах, а значить, залишається недоступною. Таким чином, завдяки внесеним змінам, нотаріуси і державні виконавці фактично отримають повний доступ до інформації про об'єкти нерухомого майна"- резюмує пан Фелив.

Зміни в держреєстрації відомостей про запоруку судів

Нагадаємо, що наказом № 1538/5 встановлено, що у разі державної реєстрації відомостей про зміну запоруки повітряних і морських суден, судів внутрішнього плавання, космічних об'єктів (далі - судна)поступки прав на предмет запоруки за договором, припинення запоруки судів і надання інформації про наявність або відсутність запоруки судів нотаріус, за відсутності даних про відповідну запоруку судів в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, використовує дані Державного реєстру іпотек і Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

Також наказ № 1538/5 визначає, що, у випадку якщо наявні в реєстрах записи про запоруку судів являються діючими, нотаріус на підставі заяви, поданої відповідно до Порядком ведення Держреєстру обтяжень рухомого майна, вносить відомості про запоруку судів з вказаних реєстрів в Державний реєстр обтяжень рухомого майна з вказівкою реєстраційних номерів і дат реєстрації таких записів у відповідних реєстрах, після чого проводить держреєстрацію відомостей про зміну, припиненні обтяжень або видає завірені витягання.

Юрист АТ Arzinger Юлія Пелех повідомляє, що необхідність регулювання питання судів виникла у зв'язку зі зміною правил державної реєстрації обтяжень на судна після набуття чинності з 1 січня 2013 р. новій редакції Закону "Про реєстрацію речових прав на об'єкти нерухомого майна і їх обтяжень" (далі - Закон про реєстрацію).

"До 1 січня 2013 р. запорука судів відповідно до ст. 1 Закону "Про іпотеку" оформлявся за правилами іпотеки нерухомого майна і реєструвався в Державному реєстрі іпотек і в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна. Після набуття чинності нової редакції Закону про реєстрацію ця ситуація змінилася. У ст. 1 Закону про реєстрацію визначено, що його дія не поширюється на державну реєстрацію прав на судна і інші об'єкти прав, на які поширюється правовий режим нерухомої речі. Крім того, постановою КМУ від 5.09.2012 р. № 824 було встановлено, що з 1 січня 2013 р. державна реєстрація обтяжень на судна здійснюватиметься в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна"- повідомляє юрист.

Юлія Пелех

В той же час Ю. Пелех нагадує, що з 1 січня 2013 р. Держреєстр іпотек і Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна припинили свою дію і доступ до їх даних можливий тільки у випадках, передбачених законом. Встановлюючи правило про реєстрацію запоруки судів в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, законодавець не передбачив порядок перенесення даних з попередніх реєстрів. В результаті, починаючи з 1 січня 2013 року внесення змін до договорів запоруки судів або припинення таких запорук було фактично заблоковане, через що були обмежені можливості залучення додаткового фінансування власниками таких судів.

"Наказом Мінюсту це питання врегульоване шляхом надання нотаріусам повноважень по перенесенню даних з архівних Реєстрів в Держреєстр обтяжень рухомого майна. Так, якщо запис про запоруку судів в архівному Реєстрі є дійсним, нотаріус спочатку переносить її в Держреєстр обтяжень рухомого майна і тільки потім реєструє відомості про зміну або припинення обтяжень. По суті, це питання врегульоване по аналогії з перенесенням даних з архівних Реєстрів в Держреєстр речових прав на нерухоме майно, тобто Держреєстр обтяжень рухомого майна наповнюватиметься даними про запоруку судів у міру здійснення реєстраційних дій" - розповіла пані Пелех.

Зміна режиму доступу нотаріусів до даних реєстрів

А. Фелив вважає, що надання нотаріусам доступу до архівним реєстрам дозволить уникнути укладення і посвідчення угоду яких реальний власник нерухомого майна або ж особа, у якої є інші речові права на майно, не беруть участь.

Також, за його словами, з огляду на те, що зараз обговорюються подальші зміни, згідно з якими нотаріуси незабаром будуть уповноважені надавати витягання з реєстру прав навіть у випадках, коли нотаріальні дії відносно об'єкту нерухомого майна не здійснюються (як це, наприклад, раніше було з витяганнями з реєстру іпотеки), нові "нотаріальні можливості" істотно дозволять розвантажити держреєстраторів і прискорити отримання витягань з реєстру прав для зацікавлених осіб (про цю ініціативу читайте в новині ЮРЛИГИ "Нотаріусам дозволять видавати витягання з реєстру без прив'язки до нотаріальних дій").

"Позитиви" для держвиконавців

Підсумовуючи власні виводи, А. Фелив, стверджує, що наказ № 1538/5 надасть можливість держвиконавцям отримати достовірну інформацію про об'єкти нерухомого майна боржника, внесені в старі реєстри, оскільки на практиці у держвиконавців, на відміну від нотаріусів, немає доступу не лише до старих Реєстрів, але і до Реєстру прав, що фактично утрудняє процес стягнення нерухомого майна в порядку старанного виробництва.

В той же час пан Фелив завірив, що, загалом, зміни відносно доступу нотаріусів і державних виконавців до старих реєстрів і заплановані зміни відносно доступу виконавців до нового реєстру, а також можливість оформлення витягань з реєстру нотаріусами є позитивним кроком на шляху становлення і розвитку ринку нерухомості. "Це робить ринок прозорішим і, як наслідок, більше передбачуваним, що у свою чергу є умовою для його стабільного розвитку"- вважає партнер BEITEN BURKHARDT.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини