Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які штрафи передбачені за самовільне будівництво?

12 серпня 2013, 10:55
15549
3
Автор:
Реклама

У листі від 30.07.2013 р. № 40-19-3697 Госархстройинспекция надала роз'яснення відносно накладення штрафних санкцій за самовільне будівництво.

Відповідно до ст. 376 Цивільного кодексу житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самовільним будівництвом якщо вони побудовані або будуються на земельній ділянці, не відведеній для цієї мети, або без відповідного документу, що надає право виконувати будівельні роботи, або належним чином затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Госархстройинспекция нагадала, що згідно ст. 96 Кодексу про адміністративні правопорушеннязокрема, порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил і затверджених проектних рішень при новому будівництві, реконструкції, реставрації, капітальному ремонті об'єктів або споруд тягнуть накладення штрафу на громадян від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян і на посадовців - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Виконання підготовчих робіт без реєстрації декларації про початок виконання вказаних робіт, якщо такі роботи не виконувалися на підставі зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт або дозволу на виконання будівельних робіт, а також надання недостовірних даних в декларації про початок виконання підготовчих робіт - тягнуть накладення штрафу від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян. Виконання будівельних робіт без повідомлення про початок виконання вказаних робіт, а також предоставлене недостовірних даних в повідомленні - тягнуть накладення штрафу від 250 до 350 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Відповідно до ст. 97 КоАП самовільне будівництво будинків або споруд, а також самовільна зміна архітектурного виду будинків чи споруд під час експлуатації спричиняє за собою накладення штрафу на громадян від 5 до10 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадянна посадовців - від 9 до 18 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Також вказано, що згідно з пунктом 4 і 5 частин 2 ст. 2 Закону "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" суб'єкти містобудування, які є замовниками будівництва об'єктів (у разі здійснення містобудівної діяльності), або ті, які виконують функції замовника і підрядника одночасно, несуть відповідальність у вигляді штрафу за виконання будівельних робіт без реєстрації декларації про початок виконання таких робіт, а також надання недостовірних даних у вказаній декларації:

- на об'єктах I категорії складності - у розмірі 18 мінімальних заробітних плат,

- на об'єктах II категорії складності - у розмірі 36 мінімальних заробітних плат,

- на об'єктах III категорії складності - у розмірі 90 мінімальних заробітних плат.

Окрім цього, за виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їх виконання:

- на об'єктах IV категорії складності - у розмірі 370 мінімальних заробітних плат,

- на об'єктах V категорії складності - у розмірі 900 мінімальних заробітних плат.

Нагадаємо, що згідно з перехідним полoжeниям Податкового кодексу розмір неоподатковуваного мінімуму прибутків громадян складає 17 грн.. Відповідно до Держбюджетом у 2013 році розмір мінімальної заробітної плати складає: з 1 січня - 1147 грн.з 1 грудня - 1218 грн..

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини