Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ попросив мобільних операторів отримувати згоду абонентів на зміну тарифних планів

12 серпня 2013, 10:32
339
0
Автор:
Реклама

Антимонопольний комітет України рекомендував операторам мобільного зв'язку вжити заходи по отриманню згоди споживачів (абонентів) на зміни умов надання певних видів послугзокрема, умов тарифних планів і додаткових послуг.

Останнім часом в АМКУ надходили численні скарги громадян на операторів ринку мобільного зв'язку, зокрема на ЧАО "Київстар GSM", ЧАО "МТС УКРАЇНА" і ТОВ "Астеліт". Так, найбільш поширеними порушеннями є:

- підвищення щоденної і щомісячної абонентських плат;

- необхідність поповнення рахунку на встановлену ціну, як умову для відновлення можливості користуватися усім об'ємом послуг;

- переклад на інший тарифний план споживачів послуг мобільних операторів, у тому числі без попереднього повідомлення абонентів;

- підвищення плати за з'єднання;

- встановлення мелодії замість гудка без попереднього повідомлення абонентів і зняття з їх рахунку плати за цю послугу;

- зміна вартості послуги та ін.

У обов'язок операторів входить інформування громадян в ЗМІ і / або на своєму сайті відносно зміни тарифів, тарифних планів, які встановлюються ними самостійно, не пізніше чим за 7 календарних днів до їх зміни. ЧАО "Київстар GSM", ЧАО "МТС УКРАЇНА" роблять висновок з такими абонентами публічні договори ТОВ "Астеліт" - договори приєднанняякі відповідно до цивільного законодавства встановлюють права і обов'язки сторін. Згідно з цими договорам операторам забороняється включати в договір положення, що передбачають отримання і / або сплату споживачем послуг, які він не замовляв, а також положення, що передбачають умови, що ставлять сторони договору в нерівне положення, обмежуючи або погіршуючи тим самим права споживача в порівнянні з певним законодавством. Проте, фактично споживач не має можливості вплинути на умови, що виставляються операторами.

ЧАО "Київстар GSM", ЧАО "МТС УКРАЇНА" і ТОВ "Астеліт"мають ознаки таких суб'єктів, які займають монопольне (домінуюче) положення на ринку послуг мобільного стільникового зв'язку впродовж 2012 р. і 7 місяців 2013 р. Їх дії у вигляді інформування абонентів лише про намір зміни умов надання певних послуг, включаючи умови тарифних планів і додаткових послуг без узгодження з діючими абонентами можуть приводити до утиску інтересів споживачів (абонентів), що було б неможливо в умовах існування значної конкуренції на ринку. У зв'язку з цим, Комітет надав операторам мобільного зв'язку обов'язкові для розгляду рекомендаціїпро результати яких оператори повинні повідомити в тридцятиденний термін.

За інформацією АМКУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини