Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я затвердило порядок надання меддопомоги під час небажаної вагітності

30 липня 2013, 14:58
1883
4
Автор:
Реклама

Наказом від 24.05.2013 р. № 423 Мінохоронздоров'я затвердило Порядок надання комплексної медичної допомоги жінці під час небажаної вагітності.

Порядок визначає перелік заходів і послуг з профілактики небажаної вагітності, проведення операції (процедури) штучного її переривання і попередження можливих ускладнень, і є обов'язковим для усіх акредитованих установ охорони здоров'я.

Проведення операції штучного переривання небажаної вагітності у жінки у віці до 14 років або у недієздатної жінки здійснюється за заявою її законних представників. Штучне переривання вагітності у жінки, що досягла 14 років, здійснюється по її згоді відповідно до ст. 284 Цивільного кодексу.

Установи охорона здоров'я після проведення операції працюючим жінкам видає ним листок непрацездатності згідно Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Після штучного переривання першої небажаної вагітності жінкам з резус-негативним типом крові обов'язково проводиться імунізація антирезусным імуноглобуліном згідно клінічному протоколу "Ведення вагітності у жінок з імунними конфліктами". Встановлено, що операція штучного переривання небажаної вагітності в строк до 12 тижнів здійснюється після обов'язкового підписання вагітною жінкою інформованого добровільної згоди на проведення такої операції по затвердженій формі.

Штучне переривання небажаної вагітності, термін якої складає від 12 до 22 тижнів, здійснюється відповідно до Переліком підставза наявності яких можливе штучне переривання такої вагітності. Штучне переривання вагітності за наявності підстав немедичного характерувказаних в Переліку (наприклад, вагітності внаслідок згвалтування), здійснюється по заяві вагітної жінки або її законних представників і згідно з наданими документами, що підтверджують ці обставини.

У разі виявлення у вагітної жінки медичних свідчень, які не вказані в Переліку, але за наявності яких продовження вагітності і пологи представляють загрозу для її здоров'я або життя, операція (процедура) штучного переривання вагітності здійснюється на основі укладення консиліуму лікарів. У разі виникнення невідкладних станів (маткова кровотеча та ін.) медична допомога виявляється по місцю звернення пацієнта. Також встановлено, що після проведення операції штучного переривання небажаної вагітності у разі встановлення вроджених вад розвитку плодунесумісних з життям, в обов'язковому порядку проводиться розкриття плоду. Результат патологоанатомічного укладення додається до форми № 003 / про і вказується у выписном епікризі. У разі проведення такої операції з приводу вроджених вад розвитку плоду вагітна жінка спрямовується для подальшого обстеження в медико-генетическую консультацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини