Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аудиторам видаватимуть сертифікат з необмеженим терміном дії?

29 липня 2013, 14:37
1626
0
Автор:
Реклама

На сайті Мінфіну розміщений законопроект про внесення змін до ряду актів законодавства відносно здійснення аудиторської діяльності, яким передбачені істотні зміни для аудиторів. По-перше, аудиторську діяльність пропонується визначити як незалежну професійну діяльністьяка включає надання послуг з аудиту, огляд фінансової звітності, виконання завдань за поданням упевненості, а також інших аудиторських послуг відповідно до міжнародних стандартів аудиту. Також, передбачається, що замість аудиторського укладення складатиметься що відповідає звіт.

Нагадаємо, зараз аудиторською діяльністю вважається підприємницька діяльність, яка включає організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) і надання інших аудиторських послуг.

Сертифікація

Сертифікація аудиторів здійснюватиметься комісією з сертифікації аудиторів, а не Аудиторською палатою, як це встановлено на даний момент. Комісія з сертифікації формується шляхом делегування до її складу: 4-х чоловік з'їздом аудиторів України; 4-х чоловік спільним представницьким органом професійних організацій аудиторів; держслужбовців - по одній людині від центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізацію державної фінансової політики, Нацбанку, НКЦБФР, Нацкомфинуслуг. Рішення комісії можуть бути оскаржені у Аудиторську палату України.

Перелік вимог до осіб, що побажали стати аудиторами, не зазнав істотних змін. Сертифікат аудитора видається фізособам, що мають вищу економічну або юридичну освіту, документ про отримання якого признається в Україні, безперервний стаж роботи не менше 3 років по професіях ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста, економіста, асистента (помічника) аудитора, а також необхідні знання з питань аудиту, фінансів, бухгалтерського обліку, оподаткування, економіки і господарського права, наявність яких визначається шляхом проведення письмового кваліфікаційного іспиту.

Термін дії сертифікату аудитора необмежений. Тоді як зараз цей термін складає 5 років.

За проведення сертифікації стягується плата, розмір якої встановлюється Аудиторською палатою України з урахуванням економічно обгрунтованого розміру витрат, але не більше триразової мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року (такого обмеження чинне законодавство не містить).

Аудиторська палата України

Аудиторська палата України є самоврядною неприбутковою організацією, яка складається з 22 чоловік і формується шляхом делегування до її складу :

- держслужбовців: по одній людині від Нацбанку, НКЦБФР, Нацкомфинуслуг, Рахункової палати України, центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування і реалізовують державну фінансову політику, державну податкову політику, державну політику економічного розвитку, Мінюсту, центральних органів виконавчої влади, що реалізовують державну політику у сфері державного фінансового контролю, державної політики в області статистики;

- 10 чоловік з'їздом аудиторів України;

- 2 чоловік спільним представницьким органом професійних організацій аудиторів.

Держоргани, з'їзд аудиторів України, загальний представницький орган професійних організацій аудиторів, які делегували члена Палати, можуть його відкликати у встановленому ними порядку.

Змінити пропонується і термін повноважень Аудиторської палати : замість 5 років - 3 року.

Рішення Аудиторської палати України, комісій з сертифікації аудиторів і з питань якості можуть бути оскаржені до суду.

Діюча редакція ст. 13 Закону про аудиторську діяльність визначає Аудиторську палату як неприбуткову організацію, яка складається з 20 чоловік, яких до її складу делегують аудитори і представники держорганів.

Контроль якості

Проектом пропонується доповнити Закон про аудиторську діяльність статтею 20-1, згідно якої контроль якості аудиторських послуг здійснюється шляхом проведення зовнішньої перевірки аудиторських фірм і аудиторів відносно дотримання міжнародних стандартів аудиту, принципу незалежності, забезпечення наявності і ефективності внутрішньої системи контролю якості аудиторських послуг, дотримання інших вимог Закону.

Обов'язковий контроль якості аудиторських послуг здійснюється відносно:

1) аудиторських фірм і аудиторів, які зареєстровані як фізособи - підприємці, що здійснюють аудит об'єктів, визначених в ст. 8 Закону, - один раз в 3 року;

2) інших аудиторських фірм і аудиторів, які зареєстровані як фізособи - підприємці і здійснюють аудиторську діяльність, - один раз в 6 років.

Організація і здійснення контролю якості аудиторських послуг здійснюється комісією з питань якості, яка формується з 12 керівників. Механізм формування цієї комисси аналогічний механізму формування комісії з сертифікації. Рішення цієї комисси також можуть бути оскаржені в Аудиторську палату.

Звіти про здійснення контролю якості аудиторських послуг відносно яких комісією з питань якості приймаються негативні рішення, розглядаються Аудиторською палатою України, яка приймає остаточне рішення і у разі потреби застосовує стягнення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини