Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розроблена нова редакція Закону про наукову діяльність

25 червня 2013, 15:10
268
0
Реклама

Державне агентство з питань науки, інновацій і інформатизації запрошує до громадського обговорення положень проекту Закону про наукову і науково-технічну діяльність в новій редакції.

На сьогодні вказаний Закон є єдиним законодавчим актом, який максимально забезпечує правові гарантії наукової діяльності, але його положення з урахуванням вимог сьогоднішнього дня і практики застосування вимагають оновлення і удосконалення. Щоб врегулювати проблемні питання у сфері наукової і науково-технічної діяльності, Госинформнауки розробив проект Закону в новій редакції, яка осучаснить чинний Закон і дозволить створити законодавчу основу по комерціалізації результатів інтелектуальної діяльності бюджетними науковими установами.

Згідно із законопроектом, будуть внесені зміни в усі розділи, доповнений новими статтями і положеннями. Пропонується визначити окремі поняття, змінити і уточнити визначення основних термінів. Так, законопроект удосконалює визначення поняття "вчений", "науковий працівник", "науковий підрозділ", "наукова організація", "виробничо-орієнтована наукова установа" і так далі

Прийняття документу внесе ясність в питання правового регулювання трудових стосунків працівників; правого статусу наукових установ і розширення їх можливостей, дозволить створити стимули для розвитку виробничо-орієнтованої науки, забезпечить охорону і захисту прав інтелектуальної власності.

Проектом акту законодавчо нормується створення такого елементу інфраструктури наукової і науково-технічної діяльності, який давно існує, як Центр колективного користування науковим устаткуванням. Центри створюються з метою надання доступу вітчизняним і іноземним ученим до унікального устаткування при проведенні ними наукових досліджень, в цілях створення сприятливих умов для комерціалізації результатів наукової і науково-технічної діяльності, а також залучення студентів, магістрів, аспірантів і молодих учених до науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

Запропоновані законопроектом положення створюють правові підстави для введення нової організаційної форми здійснення наукової діяльності - Державній ключовій лабораторії з відповідними напрямами наукових досліджень - як дієвого механізму цілеспрямованої дії держави на рішення найбільш актуальних проблем розвитку науки і розвиток найбільш перспективних напрямів наукових досліджень.

Для стимулювання наукових бюджетних установ по впровадженню результатів власних наукових досліджень пропонується нова стаття "Створення державними (бюджетними) науковими установами, державними вищими учбовими закладами III - IV рівнів акредитації господарських суспільств з метою використання об'єктів права інтелектуальної власності".

З метою розвитку системи підготовки фахівців стаття 7 "Наукова установа" чинного Закону доповнена положеннями про можливість здійснення освітній діяльності науковою установоюзокрема: здійснювати навчання по програмах післядипломної професійної освіти; створювати структурні підрозділи (лабораторії), що здійснюють наукову і науково-технічну діяльність на базі наукової організації або вищого учбового закладу з урахуванням освітніх програм і тематики наукових досліджень; засновувати вищі учбові заклади III - IV рівня акредитації по відповідних напрямах науки і техніки, брати участь в забезпеченні учбового процесу і створювати на договірних началах науково-навчальні об'єднання; з метою підготовки і перепідготовки фахівців здійснювати підготовку магістрів за образовательно-профессиональными програмами і програмами післядипломної освіти, а також створювати спеціалізовані кафедри.

Для соціальної підтримки наукових кадрів України законопроектом передбачений ряд нововведень, які торкаються поліпшення соціального статусу вченого, матеріального забезпечення працюючих учених і їх пенсійного забезпечення. Крім того, виконання проекту дозволить посилити державну підтримку молодих учених. Зокрема, передбачається першочергове надання службового житла молодим ученим, а також забезпечення можливості його будівництва за рахунок засобів, виділених державою у вигляді пріоритетного пільгового молодіжного кредитування.

Крім того, проектом акту встановлюється збереження доплат за вчений ступінь і вчене звання при визначенні стипендіального забезпечення аспірантів, створення системи державних молодіжних стипендій, премій і грантів.

Не менш важливим є той факт, що прийняття нової редакції Закону про наукову і науково-технічну діяльність забезпечить фінансування наукової сфери, зокрема розширення системи грантового фінансування наукових і науково-технічних проектів. Законопроект містить нову статтю, яка передбачає створення Державного фонду прикладних досліджень. Створення такого фонду, який надаватиме грантову підтримку проектам по проведенню прикладних наукових досліджень і розробок, спрямованих на розробку нових конкурентоздатних технологій і їх складових, сприятиме створенню нових і модернізації існуючих виробництв для потреб підприємств.

Джерело: Урядовий портал. Законопроект розміщений на офіційному сайті Держагентства з питань науки, інновацій і інформатизації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини