Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За пропаганду тероризму запропоновано позбавляти свободи на строк до 8 років

7 червня 2013, 16:15
136
0
Реклама

"У європейських країнах майже кожного тижня з'являються нові "брейвики", їх діяльність популяризувалася в Інтернеті і деяких ЗМІ, що призводить до появи радикально налагоджених осіб, які погрожують національній безпеці і життю простих громадян"- засмучується нардеп В. Журавский в пояснювальній записці до свого законопроекту № 2219а.

Законопроектом пропонується внести доповнення в ст.258 Карного кодексу, згідно з якими звільняється від карної відповідальності за теракт (діяння, передбачені частиною першої цієї статті) особа, що брала участь в підготовці теракту і яке добровільно повідомило про це в правоохоронний орган, сприяло запобіганню здійсненню теракту, якщо в діях цієї особи немає складу іншого злочину.

Також УК пропонується доповнити статтею 258-6 "Пропаганда і поширення ідеології тероризму". Згідно з пропонованими нормами, пропаганда і поширення ідеології тероризму, а також публічне підбурювання до здійснення діяльності, визначеної як терористична, або ж поширення, виготовлення або зберігання з метою поширення візуальних або друкарських матеріалів з такими закликами, - караються позбавленням волі на строк до 5 роківабо на той же термін з конфіскацією матеріалів, що пропагують ідеологію тероризму.

Ті ж дії, здійснені групою осіб або з використанням ЗМІ або трибуни масових заходів, караються обмеженням свободи на строк до 4 років або позбавленням волі на термін від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією матеріалів, що пропагують ідеологію тероризму.

Ті ж дії, якщо вони спричинили тяжкі наслідки або досконалі повторно, караються позбавленням волі на термін 4 - 8 років з конфіскацією матеріалів, що пропагують ідеологію тероризму, і штрафом від 3000 - 4000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Крім того, пропонується внести зміни до Закону "Про основи національної безпеки України", доповнивши статтю 10 "Основних функцій суб'єктів забезпечення національної безпеки України" абзацом шістнадцятим наступного змісту: "аналітичне вивчення криміналістичних детермінантів тероризму і вироблення науково обгрунтованих заходів з протидії його загрозі".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини