Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Старі норми про головний: скільки разів повинен підтягнутися міліціонер?

29 травня 2013, 15:06
6095
2
Автор:
Реклама

Прийняття на службу в українську міліцію в першу чергу регулюється ст. 17 Закону "Про міліцію". Так, частина 1 ст. 17 вказаного Закону свідчить, що на службу в міліцію приймаються на контрактній основі громадяни України, які досягли 18-річного віку (окрім випадків, встановлених законодавством), що мають повну середню освіту, володіють державною мовою, здатні за своїми особистими, діловими і моральними якостями, фізичній підготовці і стану здоров'я виконувати покладені на міліцію завдання. При прийомі на службу в міліцію може бути встановлене випробування строком до одного року.

Варто також згадати, що не може бути прийнято на службу в міліцію особа, що має непогашену або незняту судимість за скоєння злочину, окрім реабілітованого, або на яке в течії останнього року накладалося админвзыскание за здійснення корупційного правопорушення.

Придатність кандидатів за станом здоров'я, фізичному розвитку, індивідуальним психофізіологічними особливостями до служби в ОВД на посадах рядового і начальницького складу встановлюється військово-лікарською комісією в системі МВС (далі - ВВК). Проведення медогляду міліціонерів, як майбутніх, так і діючих, регулюється Порядком проведення військово-лікарської експертизи і медогляду військовослужбовців і осіб рядового і начальницького складу в системі МВСзатвердженим наказом МВС від 06.02.2001 р. № 85. Не зайвим буде відмітити, що згідно з цим документом, до служби в ОВД непридатні особи з недостатнім фізичним розвитком, тобто з вагою тіла менше 55 кг або ростом нижче 160 см Встановлено, що висновок про рівень фізичного розвитку оглянутого складається строго індивідуально на підставі оцінки міри розвитку м'язової системи, росту і ваги тіла, обхвату грудей. При оцінці розвитку м'язової системи враховується міра відкладення підшкірно-жирової клітковини, а також особливість скелетної мускулатури у осіб високого зросту з малорельєфними м'язами.

Характерно, що наявність заїкання або запинок також може стати на шляху до попадання в ряди ОВД. При помірному заїканні або недорікуватості, які є причиною недостатньо виразної мови, придатність до служби рядового і начальницького складу також визначається індивідуально.

Помірним заїканням, що не обмежує придатності до служби і не вимагає лікування, вважається лише затримка вимови, "спотикання" на початку фрази, коли інші слова невеликої фрази (на одному диханні) вимовляються вільно або злегка уповільнено, але без повторення слів.

При цьому держава піклується про багатирів, що вчаться в учбових закладах МВС. Встановлено, що на курсантів (слухачів) учбових закладів МВС, які отримують безкоштовне живлення і мають ріст 190 см і вище, ВВК за свідченнями виносить постанову про надання їм додаткового живлення в межах половини передбачених для них продовольчих пайків.

Пасуючих за фізичними параметрами і таких, що не мають страшних хвороб осіб готують до складної справи захисту життя, здоров'я, прав і свобод громадян, власності, природного середовища, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань. Відповідно до Положенням по організації професійної підготовки осіб рядового і начальницького складу ОВДзатвердженим наказом МВС від 13.04.2012 р. № 318 (далі - Положення № 318)система професійної підготовки співробітників ОВД складається з:

- початкової підготовки уперше прийнятих на службу в ОВД працівників (училища професійної підготовки працівників міліції, вищі учбові заклади МВС;

- підготовки у вищих учбових закладах МВС;

- післядипломної освіти;

- службової підготовки.

У свою чергу, службова підготовка включає:

- школу підвищення оперативної майстерності;

- функціональну підготовку;

- тактико-спеціальну підготовку;

- психологічну підготовку;

- вогневу підготовку;

- фізичну підготовку;

- загальнопрофільну підготовку.

Для забезпечення належного стану фізичного здоров'я працівників і рівня їх фізпідготовки особовий склад ОВД розділяють на категорії і медико-возрастные групи, на базі яких і здійснюється організація занять по фізичній підготовці.

Положенням № 318 визначені такі категорії службовців:

- категорія № 1: начальницький склад апарату МВС, апаратів ГУМВД, УМВС, особовий склад науково-дослідних установ, учбових закладів МВС України (постійний склад);

- категорія № 2: рядовий і начальницький склад міських, районних, лінійних органів, державної автомобільної інспекції, міліції охорони, патрульної служби, слухачі магістрату;

- категорія № 3: рядовий і начальницький склад підрозділів швидкого реагування, спеціального і особливого призначення;

- категорія № 4: курсанти (чоловіки і жінки) внз МВС з чотирирічним і п'ятирічним термінам навчання.

Також встановлений розподіл на 5 медико-возрастных груп:

I група - чоловіки і жінки у віці до 25 років;

II група - чоловіки і жінки у віці 25 - 30 років;

III група - чоловіки і жінки у віці 30 - 35 років;

IV група - чоловіки і жінки у віці 35 - 40 років;

V група - чоловіки і жінки у віці 40 - 45 років.

Серед вправ обов'язкової загальної фізпідготовкивиконання нормативів по яких оцінюється за пятибалльной шкалою, є присутніми :

- підтягування на перекладині (на "відмінно" чоловіки рядового і начальницького складу міських і районних лінійних органів у віці до 25 років повинні підтягнутися 14 разів, жінки - 4);

- згинання і розгинання рук з упору лежачи ("відмінно" отримують чоловіки, віднесені до 2й категорії І групи, що віджалися 50 разів; мінімальний результат для цих осіб складає 40 разів);

- біг 3 000 м (відмінний результат для вказаної вище категорії складає 12 хвилин, задовільний - 13 хвилин; жінки можуть виконувати цю вправу без урахування часу, за умови проходження усієї дистанції бігом в довільному темпі);

Також співробітники ОВД повинні уміти плавати і бігати на лижах.

Відмітимо, що для курсантів вищих учбових закладів МВС встановлені окремі нормативи.

Таким чином, для того, щоб поступити на службу в ОВД повнолітньому громадянинові України недостатньо лише володіти державною мовою. Він має бути здатний виконати нормативи необхідної фізичної підготовки, а його стан здоров'я і антропометричні показники повинні відповідати нормативно визначеним. Залишається лише дивуватися, що в державі, стан здоров'я переважного числа громадян якого залишає бажати кращого, ряди ОВД все ще поповнюються такими, що відповідають таким високим стандартам співробітниками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини