Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Білоруські екс-адвокати просять ВКДК не давити на їх українських колег

15 травня 2013, 10:14
139
0
Автор:
Реклама

Колишні білоруські адвокати виступили в захист своїх українських колег. Відповідна заява була спрямована Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури України.

У заяві вказується, що білоруським адвокатам стало відомо про випадки припинення і припинення адвокатської практики відносно ряду українських адвокатів, а також про розгляд великої кількості дисциплінарних справ. Серед фігурантів заяви вказані такі адвокати, як Володимир Висоцький, Роман Мартыновский, Микола Сірий, Ольга Машкаринец, Надія Баранская, Лариса Герасько і інші (загальна кількість більше 20 чоловік). Також є інформація про загрозу карного переслідування українських адвокатів, що не визнають нинішній склад органів самоврядування адвокатів.

Основою для покарання адвокатів стала, зокрема, їх оцінка деяких аспектів нового КПК, обнародування особистої позиції відносно правомірності рішень одного із з'їздів адвокатів. Подібні випадки, а також повідомлення, що поступають, про розкол в українській адвокатурі свідчать, на думку білорусів, про прийдешнє глибокій кризі інституту адвокатури в Україні.

Українських адвокатів попереджають - схожі події сталися у Білорусі в 2011 р., що привело до фактичної ліквідації незалежності адвокатури в країні. Нескінченні перевірки адвокатів Міністерством юстиції, залучення до переслідування адвокатів органів адвокатського самоврядування, постійні претензії у зв'язку з критичними виступами адвокатів в пресі, масові переатестації адвокатів привели зрештою до позбавлення адвокатських ліцензій у одних і до вимушеного відходу з адвокатури інших адвокатів.

Підсумком байдужості більшості адвокатів до свого положення і активного втручання держави в діяльність незалежного інституту стало ухвалення нового Закону Республіки Білорусь "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", який спочатку планувався як прогресивний документ, а в його сьогоднішній редакції остаточно позбавив адвокатів незалежності і перетворив адвокатуру на структурний підрозділ Міністерства юстиції.

У результаті білоруські адвокати стали масово відмовлятися від ведення політично мотивованих процесів, в ЗМІ зникли інтерв'ю адвокатів і їх критичні статті. Білоруський адвокат з самодостатньої процесуальної фігури перетворився на безликий процесуальний придаток судової системи. Сьогодні це серйозна проблема у Білорусі в контексті реалізації права на захист і права на справедливий суд.

Оскільки українські адвокати і правозахисники в січні 2011 р. першими подали свій голос в захист незалежності білоруської адвокатури, в заяві виражається підтримка українським адвокатам, які піддаються тиску, а також закликається ВКДК: "... витягнути виводи з білоруських уроків, припинити тиск на своїх колег-адвокатів, пам'ятати про самостійність і максимальну незалежність адвокатури від усіх гілок влади, про основну роль адвокатського самоврядування - захищати і підтримувати адвокатів, зміцнювати і об'єднувати адвокатське співтовариство, ефективно вирішувати виникаючі конфлікти, використовувати існуючі правові засоби для зміцнення адвокатури України".

Джерело: Білоруський партизан.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини