Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У законопроект про оборот земель з/х призначення внесли ряд змін

29 квітня 2013, 09:03
146
0
Автор:
Реклама

Розробники проекту Закону "Про оборот земель сільськогосподарського призначення" на черговому засіданні Науково-експертної ради при Госземагентства повідомили, що вони обробили і максимально врахували пропозиціїзауваження учених, експертів, представників територіальних органів земельних ресурсів, громадськості.

У законопроект включена стаття по обміну земельними ділянками сільськогосподарського призначення як одного з шляхів формування сімейних і фермерських господарств.

Також в перелік основних термінів законопроекту включено визначення рівноцінних земельних ділянок як земельних ділянок з/х призначення, розташованих в одному або в суміжних земельних масивах, одного виду цільового призначення (виду використання), нормативна грошова оцінка яких однакова або відрізняється не більше ніж на 10 %.

Трансформовано статтю про порядок купівлі-продажу земельних ділянок з/х призначення, що знаходяться в приватній власності. Ця стаття відрізнялася значним об'ємом, що охоплював по суті три процедурних питання, які вимагали певного врегулювання і конкретизації. У запропонованому законопроекті питання, висвітлені в цій статті, конкретизовані. Таким чином у законопроект включено три окремі статтіа саме:

- реєстрація продавців земельних ділянок з/х призначення на офіційному веб-порталі центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері земельних стосунків;

- видача довідки покупцям земельних ділянок і реєстрація покупців на офіційному веб-порталі центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері земельних стосунків;

- порядок продажу земельної ділянки з/х призначення приватної власності.

Законопроектом врегульовано питання відносно відчуження земельних ділянок з/х призначення або доль в праві загальної власності на земельну ділянку з/х призначення власниками, яким вони не можуть належати на праві власності.

Частково змінилася стаття за визначенням суб'єктів обороту земель з/х призначення, в круг яких включені громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування і органи державної влади.

З метою поширення фермерського руху і збільшення кількості фермерських господарств до покупців земельних ділянок віднесені члени фермерських господарств.

Крім того Госземагентство звернулося до Міністра аграрної політики і продовольства України з пропозицією сформувати при Міністерстві під його головуванням робочу групу по доопрацюванню законопроекту із залученням підрозділів Минагрополитики, до компетенції яких відносяться вказані питання, а також фахівців Минсоцполитики, Миндоходов, Мінюсту, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Державного земельного банку.

За інформацією Госземагентства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини