Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Статус безробітного надаватиметься з першого дня реєстрації в службі зайнятості

3 квітня 2013, 16:10
4107
0
Автор:
Реклама

Постановою від 20.03.2013 р. № 198 Кабмін затвердив Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних і веденні обліку осіб, що шукають роботу (далі - Порядок).

Реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням в працевлаштуванні, проводиться територіальним органом Державної служби зайнятості (далі - територіальний орган), незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування.

Реєстрація проводиться при пред'явленні:

- паспорти громадянина України;

- тимчасового посвідчення громадянина України;

- облікової картки платника податків;

- трудової книжки (цивільно-правового договору або документу, що підтверджує період зайнятості);

- військового квитка, диплома або іншого документу про освіту (у разі потреби).

Громадянин, що втратив паспорт, пред'являє тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України, особу, що не досягла 16-річного віку, - свідоцтво про народження і довідку про реєстрацію місця проживання, видану територіальним органом або підрозділом Державної міграційної служби.

Статус безробітного надається з першого дня реєстрації в територіальному органі на основі заявиу разі відсутності відповідної роботи, таким особам:

- особам працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років), які через відсутність роботи не мають заробітку або інших прибутків, готові і здатні приступити до роботи;

- інвалідам, які не досягли пенсійного віку і отримують пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до законів "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам" і "Про державну соціальну допомогу особам, що не мають права на пенсію, і інвалідам";

- особам, молодше за 16-річний вік, які працювали і були звільнені у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ і організацій, скороченням чисельності (штату) працівників.

Слід вказати, що згідно з діючим Порядку реєстрації, перереєстрації і ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, за відсутності відповідної роботи рішення про надання громадянам статусу безробітних приймається державною службою зайнятості за їх особистою заявою з восьмого дня після реєстрації в центрі зайнятості по місцю проживання як що шукають роботу, і оформляється наказом центру зайнятості,

Також в новий Порядок включений розділ "Відповідна робота для безробітного", який встановлює, що відповідною являється робота, яка відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації, і, коли запропонована зарплата не нижча, ніж зарплата по останньому місцю роботи, з урахуванням середнього розміру зарплати, який склався за минулий місяць в регіоні, де безробітний зареєстрований.

Згідно з документом, відповідною для безробітного є робота з розміром зарплати не менше, чим розмір мінімальної зарплати, у разі, коли:

- в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування відсутні дані про розмір зарплати по останньому місцю роботи;

- безробітний бажає відновити трудову діяльність після тривалої (більше 12 місяців) перерви;

- пошук роботи здійснюється уперше.

Відповідно до Порядку, безробітний зобов'язаний відвідувати в цілях пошуку відповідної роботи і отримання інших соціальних послуг територіальний орган, в якому він зареєстрований, не рідше за один раз в 30 календарних днів з паспортом або іншим документом, що засвідчує особу, і трудовою книжкою.

Крім того, Порядок регламентує:

- достроковий вихід на пенсію безробітних;

- зміна безробітним територіального органу реєстрації;

- ведення і припинення обліку осіб, що шукають роботу;

- припинення реєстрації;

- перереєстрацію безробітних.

Порядок реєстрації, перереєстрації і ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітнихутвержденый постановою Кабміну від 14.02.2007 р. № 219визнаний таким, що втратило силу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини