Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати забракували законопроект про страту

22 березня 2013, 17:55
110
4
Реклама

На засіданні Комітету з питань верховенства права і правосуддя розглянули законопроект № 2128який спрямований на посилення карної відповідальності за особливо тяжкі злочини: умисне вбивство, розбій, бандитизм, терористичний акт, торгівлю наркотиками. Детальніше про проект читайте в матеріалі ЮРЛИГИ Комуністи пропонують розстрілювати бандитів і наркодилерів.

Під час обговорення народні депутати висловили ряд зауважень до законопроекту. Зокрема, вказували на те, що відміна страти в Україні сталося після того, як Конституційний Суд 29 грудня 1999 року прийняв рішення № 11-рп/99, яким положення статті 24 і положення санкцій статей Особливої частини Карного кодексу 1960 року (яким передбачалася страта як вид покарання), були визнані неконституційними. Парламентарі відмічали, що в мотивувальній частині цього рішення стверджується, що положення УК про застосування страти суперечать положенням статей 1, 3, 21, 22, 27 і 28 Конституцій України. Відзначалося, що рішення Конституційного Суду є обов'язковими і не підлягають оскарженню, а положення Конституції, на які послався КСУ в згаданому рішенні, не зазнали змін після його прийняття.

Крім того, на засіданні Комітету відзначалося, що Верховною Радою 22 лютого 2000 року був ратифікований протокол № 6 до Конвенції про захист прав і засадничих свобод людини, якою передбачається повна відміна страти в мирний час. Таким чином, Україною узято міжнародно-правове зобов'язання про відміну страти.

Отже, щоб ввести страту, не порушуючи при цьому міжнародно-правових зобов'язань, необхідно спочатку внести відповідні зміни в Конституцію України, а також денонсувати Конвенцію про захист прав і засадничих свобод людини 1950 року і Протокол № 6 до Конвенції 1983 року.

Джерело: ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини