Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений порядок держреєстрації іноземних інвестицій

11 березня 2013, 10:12
491
0
Автор:
Реклама

Постановою від 06.03.2013 р. № 139 Кабмін затвердив Порядок державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій і її анулювання.

Встановлено, що держреєстрація (перереєстрація) іноземних інвестицій і її анулювання здійснюються Радою міністрів АРК, обласними, Київською і Севастопольською міськими держадміністраціями у семиденний термін з дня представлення іноземним інвестором документів для реєстрації (перереєстрації) іноземної інвестиції або її анулювання .

Органи держреєстрації подають до п'ятого числа місяця, що йде за звітним кварталом, Мінекономрозвитку і Держкомстату по встановлених ними формами інформацію про зарегистрированых (перерегистрированых) іноземних інвестиціях і анулюванні держреєстрації таких інвестицій.

Для держреєстрації іноземних інвестицій іноземний інвестор або уповноважене їм в установленому порядку особа (далі - заявник) подає органу держреєстрації такі документи:

- інформаційне сполучення у трьох екземплярах з відміткою територіального органу Миндоходов і зборів по місцю здійснення інвестицій про їх фактичне здійснення;

- документи, що підтверджують форму здійснення іноземних інвестицій (засновницькі документи, договори (контракти) про виробничу кооперацію, спільне виробництво і інші види спільної інвестиційної діяльності, концесійні договори і тому подібне);

- документи, що підтверджують вартість іноземних інвестицій, що визначається згідно ст. 2 Закону "Про режим іноземного інвестування".

Перереєстрація іноземних інвестицій здійснюється у зв'язку зі зміною власника таких інвестицій шляхом відміни попередньої держреєстрації іноземних інвестицій, про що органом держреєстрації проставляється відмітка на двох екземплярах попереднього інформаційного повідомлення і відповідний запис в журналі обліку, а також шляхом здійснення заходів по новій держреєстрації іноземних інвестицій.

Роман Дрожанский

У разі вилучення (репатріації) іноземних інвестицій держреєстрація підлягає анулюваннюдля чого заявник подає органу держреєстрації такі документи:

- письмове повідомлення про вилучення (репатріації) іноземної інвестиції;

- інформаційне повідомлення про проведену держреєстрацію іноземних інвестицій;

- довідку територіального органу Миндоходов про сплачених іноземним інвестором в Україні податках.

Встановлено, що до завершення здійснення заходів по створенню територіальних органів Миндоходов функції таких органів, передбачені Порядком, покладаються на органи державної податкової служби.

Роман Дрожанскийпартнер АТ "Вовків і Партнери"вважає, що новий Порядок державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій і її анулювання, не вносячи принципових змін в порядок такої реєстрації, все ж дещо полегшує процедуру реєстрації інвестицій. Р. Дрожанский виділяє в документі такі позитивні аспекти, як відміна плати за реєстрацію іноземної інвестиції, яка зараз складає 340 грн.; позбавлення органів державної реєстрації права відмови в реєстрації на підставі протиріччя інвестиції законодавству України. "На сьогодні процедура такої відмови і конкретні приклади протиріччя інвестиції українському законодавству не передбачені законодавством, що дає чиновникам можливість діяти на власний розсуд" - відмічає експерт.

Як негативне нововведення Р. Дрожанский охарактеризував вимога до інвесторів подавати при анулюванні державної реєстрації іноземних інвестицій в орган реєстрації довідку територіального органу Міністерства прибутків і зборів про сплачених іноземним інвестором в Україні податках. "Таке нововведення не є обгрунтованим, оскільки податкові органи України і так мають достатні важелі для забезпечення сплати іноземними інвесторами податків в Україні" - вважає він.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини