Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судова практика 2012: підсумки року

6 грудня 2012, 18:27
1214
8
Реклама

Наближається кінець року і традиційно підходить час підведення підсумків. Результати недавнього опитування ЮРЛИГИ показали, що більшість практикуючих юристів вважають найбільш затребуваною і прибутковою сферою їх роботи в 2012 р. саме судову практику.

Що ж, 2012 рік дійсно виявився надзвичайно багатим, як на усілякого роду фантазії законодавця, так і знакові рішення вищих судів.

Крім того, не слід випускати з уваги судову реформу, остання з яких в Україні почалася ще літом 2010 р. Як відмічає Сергій Козьяковкерівний партнер ЮФ "Сергій Козьяков і Партнери", у 12 з 18 пунктів резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи стосовно функціонування демократичних інститутів в Україні, згадана судова система. У документі висловлено занепокоєння відсутністю незалежності судової системи, порядком призначення суддів, ін. І хоча такі висновки по міжнародному праву носять рекомендаційний характер, але все таки їх треба виконувати, - стверджує адвокат.

А як з такими судами в 2012 р. працювалося юристам?

Найбільш знаменною подією для тих, що спеціалізуються в карному праві стало, звичайно ж, прийняття і набуття чинності нового КПК. Кодекс діє менше місяця, але проблеми вже з'явилися. Євгеній Солодкостарший партнер АТ "Солодко і Партнери"відмічає той вал справ, який опинився в Єдиному реєстрі досудових розслідувань : "Якщо за минулий рік поступило близько 3,5 млн. заяв про скоювання злочинів, з яких кримінальні справи були порушені по 600 тис., то вже зараз відкрито близько 100 тис. карних виробництв".

Проте головна проблема цієї сфери - відсутність Закону про карну провину.

Якщо уважно читати Кодекс, то, звичайно, можна побудувати ефективний захист в карному процесі. Проте, окрім хаосу, адвокат нічого не чекає. В цілому ж дивує Е. Солодко ініціатива стосовно написання посібника для суддів за участю суддів ВСУ і американських експертів (загальна ініціатива з проектом USAID "Справедливе правосуддя", - ред.). Чому тоді не притягуються наші експерти? - запитує адвокат.

Помінявся Кодекс, але не помінялися правоохоронні органи, не сталася люстрація. Зокрема, адвокат передбачає елемент для можливої корупції при підписанні угоди про визнання провини прокурором.

Але, на думку Миколи Сірогорадника ЮФ "З.Т. Партнерс", проблема набагато глобальніша. Якщо текст Кодексу писався непрофесійно (є зважаючи на поламана структура норм документу), то і про позитивні результати для населення говорити не доводиться.

Крім того, зараз спостерігається розбалансування правової системи. Це стосується не лише нового КПК, з прийняттям якого держава отримала колосальні повноваження у взаєминах з особою, але і інших законів. Також дуже вільно конструкції однієї галузі права застосовуються в інших галузях, що не до чого хорошому не приводить.

Звичайно, не усе так погано, приміром, Сергій Гребенюкстарший юрист ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і Партнери"відмічає позитивну практику відносно питань ухилення від сплати податків : у зв'язку з гуманізацією, яка була темою № 1 на початку року. До таких порушників треба застосовувати в першу чергу запоруку, і тільки у разі неможливості його сплати - арешт. Проте проблема полягала в тому, що розмір запоруки не міг бути менше розміру заподіяного збитку. Отже, дістати велику суму для фізособи було практично нереальне і такий співробітник виявлявся залежно від того, чи сплатить запоруку за нього компанія або ні. Тепер суди починають відходжувати від цієї прив'язки торби запоруки до торби збитку.

Як завжди залишається в рівній мірі як актуальною, так і хворобливою тема податків. Минулий рік порадував / засмутив (кого як) рядом новинок. По-перше, відмічає Олександр Скляренкокерівний партнер АТ "Скляренко і Партнери", позиватися до податкової стало значно дорожче через зміну позиції адмінсудів стосовно визначення торби судового збору. Так, в інформаційному листі ВАСУ від 18.01.2012 р. вказана необхідність сплати судового збору у розмірі 1% від суми обжалуемого податкового повідомлення-рішення. По-друге, позитивно було вирішено питання стосовно застосування п.150.1. Перехідних положень НК (перенесення негативного значення об'єкту оподаткування по податку на прибуток).

Окрему увагу пан Скляренко звертає на проблему масових відмов в прийомі податковими органами збиткових декларацій, які почали оскаржитися в судовому порядку. Основна правова позиція судів в даному випадку грунтується на тому, що оскаржити в судовому порядку можна лише ті дії податківців, які створюють юридичні наслідки для платників. Наприклад, у разі відмови в прийомі податкової декларації вона вважається неподаною, і як наслідок - платникові загрожує накладення штрафу за несвоєчасну подачу податкової звітності.

І хоча податкова постійно рапортує про відсоток виграних справ, який цього року вказувався десь на рівні 94-96 %, судитися все одно вартовважає адвокат. Адже якщо згаяти час на вивчення Реєстру судових рішеньто виявляється, що відсоток не відповідає дійсності. Виграти все ж можна.

Що ж до прогнозів адміністративних судів відносно податкової, то наступного року можливі 2 варіанти подій, стверджує заступник начальника відділу забезпечення роботи четвертої судової палати ВАСУ Антон Поляничко : "Ми сподіваємося, що буде сприйнята наша позиція - податкова припинить втручатися в цивільно-правові стосунки і займатиметься визначенням реальності/ нереальності операцій. Проте існує також урядовий законопроект, яким пропонується повернути податковим органам повноваження відносно визначення недійсними усіх угод, пов'язаних з оподаткуванням".

А ось в плані кредитних суперечок Наталія Мартынюкстарший юрист АТ Arzingerвідмічає, що судова практика йде у бік захисту банків. Усе це обумовлено проблемною заборгованістю, неповерненням по кредитах з боку недобросовісних боржників. Адже люди досить часто не платять по кредиту не тому, що не можуть, а тому що вони просто не хочуть платити. Самим позичальникам така ситуація не особливо подобається, проте вихід з цієї ситуації все ж є, вважає Вадим Беляневичрадник ЮФ "Василь Кисиль і Партнери": Треба провести чітку межу між споживчим і комерційним кредитуванням. Адже в останньому випадку обидві сторони абсолютно рівні і можуть виписати будь-які умови в договорі, а в споживчому кредитуванні домінуючою стороною виступає банк, який диктує свої умови написані дрібним шрифтом.

Так бути або не бути прецедентному праву в Україні?

Ростислав Кравецстарший партнер АК "Кравец, Новак і Партнери"вважає в 2012 р. вже почалося реальне застосування прецедентного права в Україні - в цивільне і господарське законодавство були внесені зміни відносно обов'язку застосування норм судових рішень. Правда з практикою доки проблеми : згадаєш про те, що приймали господарські суди в загальних - судді подивляться на тебе лише з посмішкою.

Потрібно залишити ці помилки для неюристов, що у нас може в найближчому або подальшому з'явиться прецедентне право, незважаючи на деякі натяки, що містяться в процесуальних кодексах, стверджує В. Беляневич. Потрібно говорити про те, що є така штука, звана судовою практикою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини