Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Більшість норм проекту відносно адміністрування податків викликають побоювання у бізнесу, - експерти

26 листопада 2012, 10:41
144
0
Автор:
Реклама

На зустрічі були проаналізовані погрози, які несуть в собі зміни оподаткування на ринку цінних паперів, передбачені законопроектом № 11285 відносно подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів, який 20 листопада був прийнятий в першому читанні.

Як відмітив Голова Ради УАИБ Дмитро Леонов, до другого читання цей законопроект готуватиме вже профільний комітет парламенту. При цьому не виключено, що документ зазнає значних змін і в нім буде знайдено розумний баланс інтересів усіх зацікавлених сторін.

Одним з небагатьох позитивів проекту закону є вирішення питання відносно документального підтвердження операцій з цінними паперами. Умовним позитивом можнана думку Д. Леонов, назвать також повніший механізм оподаткування операцій РЕПО. Спроба гармонізувати бухгалтерський і податкові учеты є не більше ніж декларацією, оскільки у бухгалтерському обліку результат від операцій з цінними паперами не враховується окремо, як це здійснюється в податковому обліку, тим більше по окремих видах цінних паперів. Ні міжнародні, ні національні стандарти бухобліку не припускають обмежень по термінах покриття збитків і механізмів часткового перенесення.

Проте, більшість положень, ухваленого за основу законопроекту, викликають серйозне занепокоєння учасників ринку. В результаті введення особливого податку на операції з цінними паперами і дериватами в Україні існує вірогідність створення оптимізаційних податкових фондових майданчиків - фондових бірж. Тобто, створюється бізнес по оптимізації сплати особливого податку на операції з цінними паперамиякий піде не до бюджету, а осяде на цих майданчиках. Із-за зменшення ставки податку на операції з цінними паперами, які можуть обертатися на біржі, вони будуть примусово загнані на фондові біржі "податковим батогом". В той же час залишається частина цінних паперів, які згідно із законодавством не можуть обертатися на фондовій біржі (векселі, акції ЗАТ і ЧАО), операції з якими підпадають під обкладення особливим податком по ставці 3%. Таке ж податкове навантаження ляже на усе проектне інвестування в Україну, яке, як правило, не оформлене біржовими цінними паперами.

Заявлена мета боротьби з технічними цінними паперами досягнута не буде, а приведе до зворотного результату. Напевно буде збільшена ціна включення технічного цінного паперу у біржовий список. А 2,9% різниці між ставками податку для біржових і не біржових цінних паперів - це свого роду щілина для заробітку фондових бірж. Будуть ліквідні цінні папери, які дійсно звертаються на фондових біржах, і папери для оптимізації податків. Аналізуючи дані за останні роки експерти виявили, що з 239 цінних паперів, оборот яких зараз зупинена Комісією, 90 ще в січні 2009 р. зверталися на фондових біржах. Можна спрогнозувати, що кількість технічних цінних паперів, включених в реєстр бірж, збільшиться після впровадження нових умов оподаткування

Д. Леонов відмітив, що особливий податок - це не акциз, а фактично податок з продажу цінних паперів. Якби його вводили як новий податок, яким фактично він і є, то згідно з чинним законодавством він має бути введений не менше чим за шість місяців до початку нового податкового періоду.
Цей податок з кожної операції купівлі-продажу цінних паперів буде кумулятивний накопичуватися в їх ціні. В результаті якісні цінні папери згодом перестануть обертатися внаслідок досягнення межі їх справедливої вартості і їх ринок дуже швидко стане неліквідним. Саме тому країни, де були раніше усіх введені подібні податки, вже почали від них відмовлятися.

Введення пільгової ставки податку на прибуток у розмірі 10% на операції з цінними паперами, на думку Д. Леонова, є в основному декларативним, оскільки в податковому обліку результат від операцій з цінними паперами враховується окремо ще і по конкретних видах цінних паперів. Виникає також проблема відносно корпоративних прав, інших чим цінні папери (долі в господарських суспільствах та ін.), механізм оподаткування звернення яких між інвесторами в законопроекті взагалі не прописаний. Таким чином, під непідготовлений податковий режим потрапляє увесь ринок капіталу, а інвестор залишається беззахисним і обдуреним

Як відмітив голова Комісії УАИБ з питань оподаткування Анатолій Федоренко, об'єм зареєстрованих угод з цінними паперами на вітчизняному фондовому ринку минулого року складав 2,15 трлн. грн., що перевищує об'єм ВВП України. На думку авторів законопроекту, якщо ввести особливий податок на операції з цінними паперами по ставці 3%, об'єм надходжень до бюджету повинен скласти 60 млрд. грн. Проте реально цієї цифри не існуєоскільки фактична вартість усіх цінних паперів на вітчизняному ринку у багато разів менше. Вказані об'єми є сукупним результатом операцій по купівлі-продажу цінних паперів, які можуть здійснюватися тільки з одним цінним папером більше сотні раз на день.
Частка організованого ринку сьогодні складає дещо більше 10%. Проте позабіржовий ринок - це не тіньовий ринок,
відмітив А. Федоренко. Він є контрольованим і операції на нім здійснюються ліцензованими торговцями цінними паперами, які звітують про кожну таку операцію НКЦБФР.
З введенням особливого податку виникнуть значні проблеми по здійсненню операцій з векселями, корпоративними облігаціями і іншими цінними паперами. Одночасно на фондових біржах відбудеться приплив "сміттєвих" паперів, виникне штучна ліквідність, якісні фінансові інструменти змішаються з технічними, станеться зменшення об'ємів торгів цінними паперами, будуть заблоковані активні операції відкритих ИСИ, станеться зниження ліквідності ринку акцій, з ринку інтернет-торговці.

Президент Ліги страхових організацій Наталія Гудыма відмітила, що податковий режим інвестиційних операцій в Україні - проблема не лише фондового ринку, але і усіх фінансових установ країни, які інвестують свої резерви в цінні папери. Збитковість операцій з цінними паперами - це удар передусім для "лайфових" страхових компаній. Всупереч логіці про те, що "довгі гроші", які накопичують страхові компанії по страхуванню життя, вигідні державі, внаслідок змін режиму оподаткування по операціях з цінними паперами у страховиків можуть виникнути збитки, що приведе до відтоку грошових коштів громадян, підкреслила Н. Гудима

У разі ухвалення цього законопроекту в нинішньому вигляді постраждає також капітал банківособливо середніх і малих, відмітив член Наглядової Ради УКБС Олександр Новиков. Це також негативно вплине на розмір депозитних і кредитних ставок, внаслідок чого в програші залишаться споживачі фінансових послуг.

Генеральний директор УАИБ Андрій Рыбальченко відмітив, що проблеми учасників ринку виникли в серпні, коли був виданий лист ДПС "Про віддзеркалення негативного фінансового результату операцій з цінними паперами і дериватами в 2012-2015 роках", яким сьогодні податкова керується у своїй діяльності. Введення норм, передбачених в новому законопроекті, ще більше їх збільшить. Документ не сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні і припливу іноземних інвестицій. Його новації торкнуться усіх сегментів фінансового сектора (банків, страхових компаній, ИСИ і НПФ) і можуть привести до його повного знищення.

За інформацією УКБС.

Також читайте:

Профорганізації попереджають: якщо податкова не змінить свою позицію, то з ринку підуть інвестори

УКБС розкритикувала законопроект стосовно удосконалення адміністрування податків і зборів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини