Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські правозахисники проти повернення до іменних же/д квиткам

16 листопада 2012, 16:08
137
13
Автор:
Реклама

Через відсутність ефективного захисту персональних даних введення іменних квитків дає владу простір для зловживань. Фактично, створюється можливість для контролю за пересуванням будь-якої особияке може бути використане як для стеження за представниками політичної опозиції, так і за громадськими активістами. Крім того, це нововведення істотно обмежує свободу пересування. Обличчя, документи якого, наприклад, втрачені, не може скористатися залізничним транспортом.

Такі нововведення також серйозно ускладнять повсякденне життя громадян. Необхідно постійно мати при собі паспорт, не можна без документу особи купити квиток або сісти до потягу, оскільки провідники перевіряють відповідність особи і прізвища на квитку. Особливо сильно ці складнощі проявляються при організації групових поїздок або подорожей іноземців, оскільки стає неможливим заздалегідь купувати квитки. Безліч незручностей може нести і проблема неправильного внесення прізвища в квиток.

Збільшаться черги до ж/д касам, оскільки із-за введення даних про особу подвоїться час продажу квитка. Попередній досвід існування іменних квитків показує, що це нововведення ніяк не торкнеться спекулянтів квитків, які успішно обходили ці правила раніше. Вони записували дані громадян і через 10 хвилин приносили необхідний квиток.

У числі організацій, що підписали лист, Український союз Хельсінкі з прав людини, Харківська правозахисна група, Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда-Україна", Правозахисний центр "Поступ", та ін.

Нагадаємо, раніше Б. Колісник заявивщо з 1 січня 2013 р. придбати квиток на потяг можна буде за наявності документу, що засвідчує особу (внутрішній або закордонний паспорт, водійське посвідчення, військовий квиток, студентський квиток і тому подібне).

Потім, Мининфраструктуры розробило проект, згідно з яким при оформленні ж/д квитка паспорт треба показувати тільки провідникові. Проте за декілька днів в міністерстві передумали і вирішилищо паспорт треба показувати також і касирові.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини