Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минрегионстрой: внески в ОСМД не підлягають оподаткуванню ПДВ

22 жовтня 2012, 17:55
131
1
Автор:
Реклама

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України (далі - Минрегионстрой) листом від 31.07.2012 р. № 8/10-2040-12 вказав на особливості оподаткування об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСМД).

Так, відповідно до ст. 10 Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" до виняткової компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься, зокрема, затвердження кошторису і балансу об'єднання, а також визначення розмірів внесків і платежів членами об'єднання.

У листі вказується, що ОСМД, які відповідно до статті 4 ці Закони виконують свою статутну функцію забезпечення реалізації прав власників приміщень на володіння і користування загальним майном, не здійснюють операцій з поставки товарів/послуг. У зв'язку з цим ОСМД не є виробником або виконавцем житлово-комунальних послуг відповідно до Закону "Про житлово-комунальні послуги".

Виходячи з цього, ОСМД не надає і не робить таких послуг, а отже і не формує цін або тарифів на послуги, які б підлягали встановленню (твердженню) органами місцевого самоврядування.

Ні відміченим Законом, ні іншими законодавчими актами України не передбачено твердження або узгодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків і платежів, визначених загальними зборами ОСМД.

Таким чином, як вказується в листі, внески, які поступають ОСМД, є не платою за послуги, а внесками для забезпечення потреб основної діяльності ОСМД. Саме тому такі внески не підлягають оподаткуванню ПДВ, незалежно від їх загальної суми за останні 12 календарних місяця.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини