Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які умови продажу державних цінних паперів фізособам?

10 жовтня 2012, 17:35
793
4
Реклама

Сьогодні, 10 жовтня 2012 м. Ощадбанк України начал продаж державних цінних паперів - казначейських зобов'язань України серії "А" на пред'явника в документарній формі номінальною вартістю 500 доларів США і терміном обороту 2 року.

Нагадаємо, що Кабмін постановою від 5.09.2012г. № 836 затвердив випуск казначейських зобов'язань і умови їх розміщення, а також погашення.

Ці цінні папери випущені з процентною ставкою 9,2 % річних. Виплата доходу здійснюватиметься кожні 6 місяців в установах Ощадбанку, починаючи з другого дня після закінчення купонного періоду (дати вказаної на відповідних купонах). Розмір доходу по кожному купону фіксований і складає 23 долари США. Продажна вартість залежить від часу їх продажу, зокрема, чим ближче час купонної виплати, тим вище ціна продажу казначейських зобов'язань.

Казначейські зобов'язання випускаються двома серіями: "А" і "Б". Обсяг випуску кожної серії - 100 млн. доларів США за номіналом. Казначейські зобов'язання наступної серії розміщуються після продажу попереднього. Погашення, тобто повернення власникові, номінальній вартості казначейського зобов'язання (500 дол. США), здійснюється в установах Ощадбанку, починаючи з другого дня після закінчення терміну обороту разом з виплатою доходу по несплачених купонах. Дата погашення казначейських зобов'язань серії "А" - 8 жовтня 2014 р.

У свою чергу по цій темі сьогодні в прес-центрі ЛIГАБiзнесIнформ відбулася прес-конференція представників Міністерства фінансів України, Національного банку України і АТ "Ощадбанк.

Так, директор Департаменту по управлінню валютним резервом і здійсненню операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубихвост відмітив, що таких інструментів, як казначейські зобов'язання на нашому ринку дуже мало. "Я вважаю, що це один з хороших прикладів, коли емітент - держава в особі Мінфіну йде назустріч людям і пропонує їм зручні, прості і зрозумілі інструменти"- відмітив А. Дубихвост. Серед переваг казначейських зобов'язань він назвав наступні:

- документарна форма;

- людям не потрібно йти відкривати рахунки в цінних паперах у банках;

- не треба укладати договори, щоб купити цінний папір.

Також представник НБУ повідомив, що людина укладає договір шляхом купівлі цього паперу. За його словами, спрощена ідентифікація особи при купівлі казначейських зобов'язань до суми еквівалентної 150000 грн., тобто відбувається звичайний купівля-продаж.

У свою чергу голова правління АТ "Ощадбанк" Сергій Подрезов упевнений в тому, що саме ці зобов'язання матимуть істотний попит. "Саме ця програма зроблена для того, щоб надати оптимальний варіант збереження засобів населенням"- відмітив він. Також С. Підрізів вважає, що ставка по зобов'язаннях знаходиться на хорошому среднерынковом рівні.

В ході прес-конференції директор Департаменту боргової і міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галина Пахачук звернула увагу на те, що емітент - Мінфін погашатиме цінні папери тільки фізособам через установи банку. Тобто юрособи не мають права отримувати у власність казначейські зобов'язання. У свою чергу Г. Пахачук повідомила, що запозичення Мінфіну можуть здійснюватися тільки відповідно до Закону про держбюджет, і саме в тих об'ємах, які передбачені держбюджетом.

Вона додала, що в програмі запозичень 2012 р. Мінфін заклав 98 млрд. грн., а суму, на яку випускаються казначейські зобов'язання - 200 млн. діл США, що еквівалентно 1 млрд. 600 тис. грн. По словах Г. Пахачук, це один з інструментів або способів залучення запозичень.

Читайте також: "У Україні випустять казначейських зобов'язань на 200 млн. доларів США"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини