Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок реєстрації кредитних договорів з нерезидентами: в очікуванні змін

28 вересня 2012, 12:01
1147
0
Реклама

10 листопада 2012 року почнуть діяти зміни, внесені в постанову Нацбанку від 17 червня 2004 року № 270 "Про затвердження Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам", згідно з прийнятою постановою від 15 червня 2012 року № 246 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

Дані зміни торкнулися порядку реєстрації кредитного договоруув'язненого між резидентом-позичальником (який не є банком) і нерезидентом. На сьогодні реєстрація здійснюється шляхом подачі відповідних документів у встановленій формі і кредитного договору в обслуговуючий банк.

Обслуговуючий банк, в свою чергу, свідчить у встановленому  порядку про факт вступу документів, перевіряє правильність їх оформлення, відповідність умовам кредитного договору з нерезидентом і повноту даних для реєстрації кредитного договору, а також відповідність умов укладеного кредитного договору встановленому законодавством України порядку отримання резидентами кредитів від нерезидентів.

По результатам перевірки відповідальний співробітник засобами програмного забезпечення відправляє в територіальне управління інформацію про необхідність здійснення реєстрації кредитного договору Національним банком.

Територіальне управління після реєстрації договору відправляє:

- уповноваженому банку - екземпляр повідомлення з відміткою про реєстрацію в електронній формі засобами програмного забезпечення стосовно реєстрації;

- резидентові-позичальникові - завірене територіальним управлінням сполучення з відміткою про реєстрацію договору на паперовому носії.

Як бачимо, нова процедура реєстрації кредитних договорів передбачає:

- звернення резидента-позичальника в НБУ не безпосередньо, а через обслуговуючий банк;

- подачу екземпляра оригіналу кредитного договору з іншими документами в обслуговуючий банк (через що виникає необхідність забезпечення наявності такого екземпляра);

- загальний термін розгляду документів обслуговуючим банком не повинен перевищувати 4 робочих днів;

- територіальне управління здійснює реєстрацію кредитного договору на підставі наданого пакету документів в електронній формі, при цьому за територіальним управлінням залишається право звернутися за додатковою інформацією з метою подальшого ухвалення рішення;

- видача за результатами внесення відомостей про реєстрацію кредитного договору в електронний реєстр повідомлень про договори територіальним управлінням не реєстраційного свідоцтва, а сполучення з відміткою НБУ про реєстрацію договору.

Слід зазначити, що вказаними змінами скасоване 7-денний  термін реєстрації кредитного договору Національним банком. Нова процедура не встановлює нових термінів, впродовж яких резидент-позичальник зобов'язаний зареєструвати кредитний договір в НБУ, і взагалі не припускає ніякого терміну для здійснення такої реєстрації, зобов'язуючи резидента-позичальника тільки зареєструвати такий договір до фактичного отримання кредиту, що передбачалося і раніше.


Ганна Чепур
старший юрист Gryphon Investment Consulting Group.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини