Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звіт НКЦБФР : безстрокові ліцензії, Українська біржа і плани на майбутнє

27 вересня 2012, 10:29
382
0
Реклама

Як повідомив голова Комісії Дмитро Тевелеврегулятор йде за графіком, позначеним Національним планом реформ на цей рік, не відстаючи. Окремі законодавчі ініціативи Комісії вже отримали депутатське схвалення і чекають набуття чинності, а деякі знаходяться в процесі доопрацювання. До перших, зокрема, відносяться Закон про ИСИЗакон відносно вдосконалення законодавства про цінні папери (відоміший як проект № 8120-д) і т. п. Проте засмучує голову той факт, що Програма розвитку фондового ринку, погоджена з усіма зацікавленими міністерствами і відомствами, поки "намотує круги" між Кабміном і Адміністрацією Президента.

Дмитро Тевелев : "Деякі учасники ринку вважають, що вони мають безпосередньо бути задіяні в системі електронних платежів"

Нововведень на ринку цінних паперів в даний момент багато, і, як відмічає Алла Папаикадиректор Департаменту корпоративного управління і корпоративних фінансів, деякі з його учасників доки навіть не знають про свої можливості. Зокрема, це стосується житлових облігацій. Оскільки їх інвесторами найчастіше виступають фізособи, то Комісія намагається захистити їх в першу чергу. Так, зараз підвищені вимоги до емітентів таких житлових облігацій - облігації можуть випускатися виключно забезпеченими і при цьому обеспечитель може доручатися тільки в межах власного капіталу.

Крім того, А. Папаика відмітила введення такого інституту як загальні збори облігаціонерів. Останні таким чином зможуть прийняти участь в діяльності емітента. Приміром, якщо компанія приймає рішення об продажі великої кількості активів, зробити це буде неможливо без узгодження зі зборами облігаціонерів.

Олексій Тарасенко, Дмитро Тевелев і Алла Папаика

"Що ж до ситуації на ринку, то в цілому усе стабільно", - говорить Олексій Тарасенкоглава комітету з питань методології регулювання професійної діяльності на фондовому ринку. "Також триває робота над тим, щоб біржові операції стали переважаючими операціями з цінними паперами. Крім того, ми почали переходити на безстрокові ліцензії. Якщо раніше ми видавали ліцензії на 3 року, 10 років залежно від виду діяльності, то тепер не треба приходити до регулятора періодично в якийсь проміжок часу, але слід розуміти, що так само посилюватиметься і контроль за учасниками, що отримали право безстроково працювати на цьому ринку", - підкреслює член НКЦБФР. А. Тарасенко відмітив, що вже фактично закінчується робота над документом по допуску іноземних паперів на український ринок і на узгодженні знаходиться нова редакція біржового положення.

Олексій Тарасенко

Торкнулися у своїй розмові члени НКЦБФР і ситуації з Українською біржею, що раніше оголосила про те, що на знак протесту проти Закону про систему депозитарного обліку припинить свою роботу на певний час. На питання, а які ж можливі санкції збирається Комісія застосовувати до "бунтівника", Дмитро Тевелев відповів, що оскільки ні про який протест не йдеться, оскільки біржа заявила і подала документ про зміну графіку роботи, те покарання може слідувати тільки у тому випадку, якщо Комісія виявить якісь порушення процедури зміни графіку і т. п. Інакше ні про яке покарання йтися не може. Саму ж ситуацію з подібним протестом голова НКЦБФР назвав спробою маніпулювати громадською думкою. "Так, Закон не ідеальний, що в принципі і неможливо. Ніколи не буде документу, який сподобався б усім. Просто деякі учасники ринку вважають, що вони мають безпосередньо бути задіяні в системі електронних платежів"- відмітив пан Тевелев. У Комісії вважають, що критика Закону не цілком обгрунтована, оскільки він в цілому позитивний. Звичайно, регулятор жалкує, що не були прийняті ряд запропонованих правок до Закону, що уточнюють деякі недостатньо конкретно прописані норми (приміром, створення клірингових установ біржами), але працювати згідно із законом можна, треба усього лише дочекатися рішення Президента.

Вже відбуваючи на засідання до Міністра фінансів з питань оподаткування на фондовому ринку, Д. Тевелев попередив, що регулятор буде надзвичайно принциповим відносно тих, хто порушуватиме законодавство.

Також читайте: "За кавою з главою НКЦБФР", "Система депозитарного обліку затверджена парламентом", "Створення єдиного Центрального розрахункового центру монополізує сферу клірингу, - УКБС".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини