Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вигулювати собак небезпечних порід зможуть тільки спеціально навчені повнолітні особи

23 липня 2012, 13:02
5325
23
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 11006 про внесення змін і доповнень в деякі законодавчі акти України відносно врегулювання питання поводження з собаками небезпечних порід. Проект встановлює правові і організаційні заходи для захисту усіх людей від собак потенційно небезпечних порід і собак, визнаних небезпечними. Особлива увага приділяється вимогам до власників таких собак. Зміни планується внести в Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження".

Зараз на законодавчому рівні не закріплені які-небудь обмеження за змістом потенційно небезпечних порід собак, і відповідно - не передбачена відповідальність за недотримання таких обмежень. Правила утримання тварин встановлюються органами місцевого самоврядування, але, на думку автора законопроекту, навіть визначення в таких документах особливостей змісту "небезпечних собак" не сприятиме вирішенню проблеми за безпечним їх змістом.

Законопроектом в доповненні до ст.1 Закону про захист тварин визначаються терміни "собаки, які визнані небезпечними" - це собаки, які вже виявили неспровоковану агресію до людей і тварин, що підтверджено відповідним протоколом (актом), складеним з дотриманням вимог законодавства України; "потенційно небезпечні породи собак" - породи собак, що мають генетично детерміновані якості агресії і сили. До таких відносяться чотири десятки порід - питбультерьер, мастіфф, бультер'єр, вовкодав, вівчарка, різеншнауцер, ротвейлер, московська сторожова, шарпей і тому подібне, а також їх метиси.

У ст.9 вказаного Закону пропонується уточнити обов'язки осібщо мають право супроводжувати "небезпечних собак" : їм необхідно буде зареєструвати собаку і пройти процедуру електронної ідентифікації, а також обов'язкового страхування відповідальності. Поводок для вигулу має бути не більше 1,2 м, нашийник додатково укріплений і тому подібне. Супроводжувати таких собак дозволять тільки дієздатним повнолітнім особам (з безпечними собаками можна гуляти з 14 років)які пройшли спеціальне навчання в кінологічних клубах, не мають протипоказань у зв'язку з психічними хворобами, алкоголізмом і тому подібне. Аналогічні вимоги торкаються і права власності на собак потенційно небезпечних порід.

У Законі про захист тварин може з'явитися також ст.22-1 про особливостях вигулу собакзгідно якої вигул "небезпечних собак" без намордника незалежно від місця вигулу забороняється. Цуценят у віці до 3 місяців і декоративних собак ростом в загривку до 25 сантиметрів допускається вигулювати на поводку без намордника.

Якщо ж законопроект буде ухвалений, то особи, які зареєстрували небезпечних собак до набуття чинності нового Закону, будуть зобов'язані впродовж 1 року після набуття чинності Закону пройти тестування і надати підтверджувальні документи адаптированности собаки, інакше реєстрація тварин вважатиметься скасованою.

Нагадаємо, у ВР також зареєстрований законопроект № 9040згідно з яким власників кусачих собак чекають штрафи і в'язниця.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини