Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Від яких формулювань слід відмовитися, рекламуючи ліки

26 червня 2012, 13:45
376
0
Реклама

Недобросовісна реклама як медпослуг, так і лікарських засобів зустрічається набагато частіше, ніж хотілося б. На які тільки хитрощі не йдуть виробники, бажаючи просунути свій продукт в маси, - запевняють, що усі хвороби зникнуть в одну мить, спокушають найнижчими в районі/місті/регіоні цінами, особливо заповзятливі навіть примудряються підносити рекламу під таким кутом, неначе її настійно рекомендує хтось з Мінохоронздоров'я.

"Часто ігноруються навіть базиси, на яких грунтується реклама. Приміром, "забувають", що в Україні дозволена тільки реклама безрецептурных лікарських засобів і дозволених до використання методик лікування, діагностики, профілактики"- відмічає Олена Беденко-Зваридчукдиректор ЮК "МедАдвокат".

Слід пам'ятати, що, рекламуючи такий специфічний продукт як ліки і медпослуги, не можна розміщувати інформацію про ефект, що гарантується, або ж порівнювати їх з іншими засобами, забороняється використовувати в таких цілях медпрацівників.

Таке ігнорування основних вимог Закону відносно реклами може в майбутньому забезпечити дзвінок або ж візит з Антимонопольного комітету. Регулятор, попереджає Світлана Постриганстарший юрист АТ Arzinger, в планах на 2012 рік чітко позначив, що збирається приділити увага ринку медпослуг і лікарських засобів. В першу чергу це торкатиметься ціноутворення, але і про рекламу ніхто не забуде (наприклад, поки найбільшим штрафом в цій галузі залишається покараний на 1 млн. грн. "Лазолван", в рекламі якого стверджувалося, що ці ліки виліковують грип, застуду і т. д., хоча насправді цей усього лише відхаркувальний засіб. А зовсім нещодавно АМКУ оштрафував австрійську компанію за оманливу рекламу засобу від кашлю, - ред.)

></p></td></tr><tr valign=

Світлана Постриган

Аналізуючи звіт Антимонопольного комітету за 2011 рік, пані Постриган звертає увагу учасників на те, що 87 % усіх порушень в цьому сегменті складає оманлива реклама.

"Звичайно, з недавнього часу Ви можете перевірити позицію регулятора відносно реклами. Зразок треба просто подати на перевірку, проте це зв'язано з рядом труднощів,"- підкреслює юрист. По-перше, треба сплатити державне мито у розмірі 80 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, по-друге, термін розгляду занадто тривалий (близько місяця), по-третє, відсутня можливість змінювати або уточнювати подану Вами рекламу. Тобто якщо регулятор побачить якісь порушення, а Ви, виправивши їх, захочете повернути допрацьований варіант і ще раз перепитати чи "Усе у нас добре"? - повинні подаватимете свою рекламу наново, знову платити, знову чекати. Клієнт далеко не завжди готовий йти на такі жертви, тому ми ще нікому не порекомендували звертатися до АМКУ за таким узгодженням.

Якщо Ви рекламуєте свій продукт, то краще уникайте слів і формулювань, що містять:

- вищу міру порівняння - найкращий, № 1, єдиний і т. п.;

- суб'єктивне забарвлення - швидко, дешево, ефективно;

- небажано використовувати слово "лікує" відносно захворювань, що важко піддаються лікуванню.

Що важливо, нагадує С. Постриган, якщо рекламуєте Ваші ціни як найнижчі, то треба бути готовим обгрунтувати таке твердження перед АМКУ. Приміром, підійдуть результати щотижневого моніторингу цін в певному регіоні.

Також часто, використовуючи формулювання "Ми - № 1 в… автори такої реклами посилаються на результати якихось досліджень. Проте не завжди це буде достатнім обгрунтуванням для регулятора. Навряд чи АМКУ належним чином оцінить, що дослідження, до результатів яких Ви їх відіслали, були проведені незрозуміло ким кілька років тому.

></p><p align=Нагадуємо, що у ВР було зареєстровано декілька проектів, що стосуються реклами лікарських засобів, детальніше про деяких з них читайте в матеріалі ЮРЛИГИ - "У Україні можуть майже повністю заборонити рекламу лікарських засобів".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини