Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк рекомендує при валютно-обмінних операціях ставити штамп банку на копіях документів, що засвідчують особу

Реклама

НБУ в листі від 07.10.2011 року № 28-211/4027-11798 рекомендував проставляти на копіях документів, що засвідчують особу, штамп пункту обміну валюти або каси банку (фінансової установи)через які здійснювалися валютно-обмінні операції. Мета проставляння такого штампу - уникнення використання копій цих документів, на підставі яких здійснювалися валютно-обмінні операції.

Також, НБУ звернув увагу на те, що інформація і документи, отримані в процесі обслуговування клієнтів при здійсненні валютно-обмінних операцій, згідно ст. 60 Закону "Про банки і банківську діяльність", є банківською таємницею. Банки зобов'язані забезпечувати зберігання і захист інформації, що становить банківську таємницю, з метою недопущення її незаконного розкриття і нанесення внаслідок цього матеріального або морального збитку своїм вкладникам, кредиторам, іншим клієнтам.

Банки і їх керівники, винні в порушенні Правил зберігання, захисту, використання і розкриття банківської таємницінесуть відповідальність, передбачену ст. 73 згадане Законa. Незаконний збір з метою використання або використання відомостей, що становлять банківську таємницю, і розголошування банківської таємниці тягне відповідальність, передбачену Законом.

Втім, можливе розголошування інформації, отриманої банками при здійсненні валютно-обмінних операцій, - не єдина проблема, що виникла в наслідок введення нових правил обміну валюти. Як випливає з даного листа, перевірками з боку НБУ встановлені неодноразові факти безпідставної відмови фізичним особам (резидентам і нерезидентам) у проведенні валютно-обмінних операцій. Банки встановлюють клієнтам додаткових умови, не передбачені вимогами нормативно-правових актів НБУ, для можливості проведення валютно-обмінних операцій. Встановлені факти здійснення валютно-обмінних операцій без наявності необхідних документів, що засвідчують особу, здійснення валютно-обмінних операцій без оформлення відповідних довідок і квитанцій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини