Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Максимальна кількість учасників ТОВ збільшила до 100 осіб. Коментар "ЮРИСТ & ЗАКОН"

12 травня 2011, 15:40
4980
0
Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю". Документ передбачає збільшення максимальної кількості учасників ТОВ з 10 до 100 чоловік.

Крім того, вводиться норма, згідно якої у разі перетворення ТОВ в АТ статутний капітал останнього можна буде збільшувати до потрібного для АТ розміру впродовж п'яти років. ТОВ, створені до набуття чинності Закону, зобов'язані будуть привести свої статути в частини максимальної кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю у відповідність з цим Законом до 1 січня 2012.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Євгеній Даниленко, юрист-аналітик "ЮРИСТ & ЗАКОН"

Прокоментував зміни юрист-аналітик аналітичного тижневика "ЮРИСТ & ЗАКОН" Євгеній Даниленко: "Ухвалення цього Закону в першу чергу вигідно акціонерним товариствам які, маючи в складі до 100 фізичних і юридичних осіб, не встигли до 30 квітня 2011 року перетворитися із закритих і відкритих АТ в публічні або приватні. А також, приватним акціонерним товариствам (ЧАО), суспільствам з додатковою відповідальністю і командитним суспільствам, які стали такими лише в наслідку обмеженого вибору і реально такими бути не хочуть.

Адже якщо раніше на шляху перетворення АТ в ТОВ важковизначуваним бар'єром стояло чисельне обмеження кількості учасників ТОВ 10 особами (хоча, і це обмеження примудрялися обходити - см "ЮРИСТ & ЗАКОН" від 22.06.2010 № 09 (09) ). В результаті, одні АТ вимушені були перетворитися в ЧАО, інші - в ОДО або командитні суспільства. Тепер же можливість для маневру збільшена. Більше того, обмеження кількості учасників ТОВ і ЧАО стали однаковими.

З одного боку, таку лібералізацію слід вітати. Особливо, якщо враховувати, що само по собі обмеження кількості учасників хозобществ - штучно і є додатковим, нічим не обгрунтованим обмеженням свободи підприємницької діяльності. Чому, наприклад, учасників повинно бути не більше 100, а не 101 або 99? Ймовірно, тільки тому що число "кругле". А ще, тому що інші механізми захисту прав миноритариев АТ не так ефективні.

І зворотна сторона цього Закону якраз полягає в зменшенні захисту міноритарних акціонерів. Адже миноритарии тих АТ, які, скориставшись збільшенням граничної кількості учасників ТОВ, вирішувати перетворитися в ТОВ, ризикують виявитися "за бортом". Адже навіть якщо в ході такого перетворення їх приймуть до складу учасників ТОВ (а тут теж можливі варіанти), то вони можуть бути виключені з нього на підставі ст. 64 Закону "Об господарський суспільствах". Крім того, оскільки діяльність ТОВ на законодавчому рівні врегульована досить слабо, то ризик корпоративних конфліктів значно вищий.

Отже для одних збільшення кількості учасників ТОВ дасть можливість змінити свою корпоративну структуру простішу і дешевшу (але і менш захищену). Для інших же це є підвищенням ризику позбавлення акцій. Але, у будь-якому випадку, на мій погляд, це хоч і небагато запізнілий (чому не можна було ухвалити цей законопроект, що лежить з 2008 року, до закінчення терміну приведення діяльності АТ у відповідність з Законом про АТ?), але крок до розширення свободи підприємницької діяльності".

Читайте професійні аналітичні огляди і експертні думки про найважливіші зміни в правовому полі України в щотижневому електронному виданні "ЮРИСТ & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН. У системах ЛІГА :ЗАКОН Ви завжди знайдете усю необхідну нормативно-правову базу, комплексну аналітичну інформацію, усі необхідні форми і бланки, а також багато іншої важливої і корисної інформації. Звернетеся до фахівців відділу продажів і замовте собі повнофункціональну систему ЛІГА :ЗАКОН для тестування!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини