Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набуває чинності нова редакція Закону "Про інформацію"

9 травня 2011, 09:15
4728
0
Реклама

10 травня 2011 року вступає Закон "Про внесення змін до Закону України "Про інформацію".

Цим документом Закон "Про інформацію" викладений в новій редакції.

Під інформацією розуміються будь-які дані, які можна зберегти на матеріальних носіях або відобразити в електронному вигляді.

За змістом інформація ділиться на такі види:

- інформація про фізособу;

- інформація исследовательско-энциклопедического характеру;

- інформація про стан довкілля;

- науково-технічна інформація і інші види.

Встановлено, що інформація про фізособу (персональні дані) - це відомості про особу, яка ідентифікована або може бути ідентифіковано.

Відкритою вважається уся інформація, не віднесена законом до категорії інформації з обмеженим доступом.

Інформацією з обмеженим доступом серед іншого не можуть бути:

- дані про встановлення фактів порушення прав і свобод людини і громадянина;

- дані про незаконні дії органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадовців;

- відомості про різного роду катастрофах;

- дані про стан здоров'я населення, його життєвий рівень, а також соціально-демографічні показники, стан правопорядку, освіти і культури населення.

Конфіденційною інформацією являється та, режим доступу до якої встановлюється власниками (окрім суб'єктів владних повноважень). При цьому суспільно необхідна інформація може поширюватися, незважаючи на обмежений до неї доступ, і без згоди власника. Такий вважається інформація, що представляє громадський інтерес, і право (суспільства) знати яку переважає над потенційною шкодою від її поширення.

Крім того, в новій редакції Закону відкориговано поняття цензури і чітко прописані права журналіста. У зв'язку з цим треба звернути увагу, що віднині під цензурою розуміються не лише вимоги з боку органів влади про узгодження інформації, як було раніше, але такі вимоги, витікаючі від кого б то не було.

Слід сказати про те, що автори законопроекту, на основі якого була прийнята нова редакція Закону (нардепи Олена Бондаренко, Володимир Ландик (обидва ПР) і Юрій Стець (НУ-НС)) у пояснювальній записці відмічали, що існуюче нормативне регулювання цієї сфери застаріле і не відповідає вимогам часу. Нова редакція Закону покликана забезпечити виконання норм статті 32 Конституціїщо гарантує право на інформацію, а також статті 34 Конституції, що гарантує свободу думки і слова.

У системах ЛІГА :ЗАКОН Ви завжди зможете знайти не лише усі необхідні Вам нормативно-правові акти і документи, але і широкий спектр аналітичних матеріалів, що роз'яснюють як правильно застосовувати норми чинного законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини