Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада обмежила третейські суди в компетенції і передбачила можливість оскарження і відміни їх рішень

3 лютого 2011, 16:44
3300
3
Реклама

Верховна Рада України прийняла ряд законів (на підставі законопроектів № 4806, № 5322, № 6670-1)що стосуються рішень третейських судів. Ними внесені зміни в Закону "Про третейські суди"у ГПК і ХПК.

Рішення третейських судів стало можливим оскаржити. Із скаргами на них до судів, у тому числі господарські, можуть звертатися сторони і треті особи, а також ті, хто не брав участі в розгляді справи в третейському суді, але чиїх прав і обов'язків третейський суд у своєму рішенні торкнувся.

Скарга може бути спрямована впродовж 3-х місяців після винесення ухвали третейським судом або з дня, коли особа дізналася про дозвіл цим судом питання про свої права і обов'язки.

Підстав для відміни рішень третейського суду п'ять: справа не підвідомчо третейському суду; ухвалення рішення по суперечці, не передбаченій третейською угодою; визнання третейської угоди недійсним; невідповідність складу третейського суду вимогам закону; дозволом третейським судом питання про права і обов'язки осіб, що не брали участі в справі.

Також прийняті Радою зміни регламентують порядок видачі госпсудами старанних листів на примусове виконання рішень третейських судів. Заява про видачу виконавського листа може бути подана впродовж 3-х років з дня ухвалення рішення третейським судом. Воно розглядатиметься (впродовж 15 днів з дня вступу) суддею одноосібно у судовому засіданні з викликом сторін, нез'явлення яких, втім, не заважає розгляду питання.

Крім того, як писала ЛІГА :ЗАКОНвідповідно до ухваленого закону третейським судам заборонено розглядати справи по суперечках про захист прав споживачів ( у тому числі споживачів послуг банків і кредитних спілок).

Огляди усіх найважливіших змін в правовому полі і детальну аналітику від провідних юристів читайте в популярному електронному тижневику "ЮРИСТ&ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини