Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент звільнив операції з продажу безготівкової валюти від сплати пенсійного збору. Коментар партнера Правової групи "Домініон"

18 січня 2011, 17:17
4071
1
Реклама

Парламент вніс зміни в Закон про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування якими відмінив стягування вказаного збору з операцій купівлі-продажу безготівкових валют. Примітно, що що відповідає законопроект № 7534 був поданий у ВР зовсім нещодавно: 4 січня 2011 року.

Раніше вказаний збір повинні були платити: юрособи - резиденти, нерезиденти, постійні представництва юрособ-нерезидентів, власники корпоративних карткових рахунків іноземної валюти, банки-члени міжнародних платіжних систем, банки і фізособи, у тому числі нерезиденти, які здійснюють операції купівлі-продажу безготівкових іноземних валют за гривну.

Відміна збору набуде чинності з дня офіційної публікації новоприйнятого Закону.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Михайло Гончарук: "Відміна збору буде позитивним моментом для суб'єктів ВЭД, але на ціну товару для споживачів не вплине"

Прокоментував для ЛІГА :ЗАКОН відміну пенсійного збору з операцій купівлі-продажу валют партнер Правової групи "Домініон" адвокат Михайло Гончарук: "Історія появи збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу безготівкових валют бере свій початок з 1999 рокуколи його стягнення і розмір почали визначатися в законах України про бюджети на кожен рік.

Очевидно, що метою появи такого збору було бажання законодавців наповнити державний бюджет, зокрема Пенсійний фонд України.

Суб'єктами, на яких покладалося зобов'язання платити згаданий збір, були переважно суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності. Це, з одного боку, збільшувало фіскальне навантаження на підприємства ВЭД, що займаютьсяа з іншого боку - робило окремі операції менш прибутковими.

Крім того, існування збору впливало також на курсоутворення валют на міжбанкупідвищуючи вартість тієї або іншої валюти для її покупця.

Упевнений, що саме для підприємств, що ведуть активну зовнішньоекономічну діяльність, мають потребу здійснювати платежі в національній валюті, відміна збору буде позитивним моментом. Фізичні особи, думаю, не відчують на собі цього нововведення: економію від здешевлення валюти підприємства використовують для покриття інших ризиків, але не для зниження ціни товару.

Не можна не згадати, що відміна збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу безготівкових валют викликана виключно необхідністю виконати державою свої зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом. При цьому, з набуттям чинності змін в Закон про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняnbsp;проблема наповнення Пенсійного фонду тільки посилитися. Підприємцям залишається сподіватися, що один збір не замінять іншим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини