Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ затвердив Тимчасовий порядок привласнення землям кадастрових номерів. Думка юриста АК Arzinger

30 серпня 2010, 16:10
10155
5
Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 18 серпня 2010 року № 749 ствердив Тимчасовий порядок привласнення кадастрового номера земельній ділянціякий діятиме з 1 січня 2011 року.

Тимчасовий порядок визначає процедуру привласнення земельній ділянці індивідуального цифрового коду (кадастрового номера), не повторюваного на території України і що зберігається за ділянкою увесь час його існуванняі процедуру внесення цих даних в державний реєстр земель.

Згідно з Порядком, в Україні створюється єдина система привласнення кадастрових номерів. Розділ або об'єднання земельних ділянок супроводжуються привласненням нових номерів (старі отримують статус архівних і надалі не використовуються) на відміну від зміни власника і виникнення інших (окрім права власності) речових прав на земельну ділянку.

Документ містить опис структури кадастрового номера, правила визначення і привласнення кадастрового номера органами Держкомзему, у тому числі і відносно тих земельних ділянок, які були передані у власність або користування без державної реєстрації.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Для ЛІГА :ЗАКОН документ прокоментував Дмитро Шевченкостарший юрист адвокатської компанії Arzinger : "Згідно з Тимчасовим порядком, кадастровий номер - це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянкиякий не повторюється на усій території України, привласнюється земельній ділянці під час проведення його державної реєстрації і зберігається за ним протягом всього часу його існування.

Кадастровий номер привласнюється ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншого, виникнення інших, окрім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку кадастровий номер не міняється.

У теж час, кадастровий номер міняється у разі розділу або об'єднання земельної ділянки - знову створеній (-им) ділянці (-ам) привласнюється новий номер, а попередній номер отримує статус архівного і надалі не використовується.

З моменту набуття чинності Порядку, в Україні буде створена єдина система привласнення кадастрового номера земельній ділянці.

Привласнення кадастрового номера здійснюватиметься територіальними органами Держкомзему безкоштовно.

Варто звернути увагу, що Тимчасовий порядок набуде чинності одночасно з постановою КМУ від 09 вересня 2009 року №1021 "Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі".

В цілому вказані документи носять суто технічний характер. В той же час вони повертають в правове поле питання, пов'язане з привласненням кадастрового номера земельній ділянці.

Нагадаємо, що на сьогодні наказом Держкомзем від 14 травня 2010 року № 370 був скасований його ж наказ про затвердження Порядку привласнення кадастрових номерів земельним ділянкам від 15 лютого 2010 року №168. Тобто зараз питання не врегульоване.

Слід також звернути увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 377 ГК, розмір і кадастровий номер земельної ділянки, право на який переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, будову або споруду, є істотними умовами договоруякий передбачає придбання права власності на ці об'єкти (окрім багатоквартирних будинків).

Тобто якщо земельній ділянці, на якій розміщений житловий будинок, що придбавався, не присвоєний кадастровий номер, є ризик визнання такого договору неув'язненим".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини