Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент врегулював питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення

Реклама

25 квітня Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт № 9453) «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення».

Документ набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кабінету Міністрів доручено протягом трьох місяців з дня опублікування Закону привести свої нормативно-правові акти у відповідність із ним, а також забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Що передбачає документ:

  • Пенсіонери, які знаходяться, зокрема, за кордоном, зможуть пройти процедуру фізичної ідентифікації та підтвердити своє право на пенсію. Виплата пенсії здійснюватиметься на поточні рахунки банків, розташованих на території України, за умови проходження до 31 грудня кожного року пенсіонером фізичної ідентифікації. Фізична ідентифікація буде проводитись в органах Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на веб-порталі Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), або за допомогою відеоконференцзв'язку, або шляхом посвідчення у консульській установі факту, що особа є живою.

  • Законом спрощено механізм відновлення пенсій для пенсіонерів, які перемістилися з АР Крим на підконтрольну державі територію. Для таких пенсіонерів достатньо письмової заяви про неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення рф.

  • Низка положень нового закону в соціальній сфері стосуються пенсій громадян, які працювали з 2014 року на державу-агресора. На рівні закону визначено, що до вислуги років не зараховуватимуться періоди військової служби та добровільного зайняття посад з 19 лютого 2014 року у силових структурах, незаконних органах влади, утворених на тимчасово окупованій території, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора, в незаконних судових або правоохоронних органах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях на тимчасово окупованій території або у збройних формуваннях держави-агресора.

  • Урегульовано також питання обчислення страхового стажу для призначення пенсії особам, які працювали за межами України. Так, до страхового стажу будуть зараховані періоди роботи / військової служби на умовах ратифікованих міжнародних договорів. Якщо договори не укладені, стаж буде зараховуватися у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

За повідомленням пресслужби Апарату ВР

Стежите за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360: HR-менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Деталі за посиланням.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні заощаджуйте 40% при замовленні преміум-рішення LIGA 360: Юрист. Встигніть скористатись вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини