Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для віднесення витрат на мобільний зв'язок до валових слід підтвердити їх зв'язок з госпдіяльністю

29 березня 2010, 09:00
1340
0
Реклама

Держкомпідприємництва виклав свою позицію з питання обліку при оподаткуванні витрат на користування мобільною телефонним зв'язком.

Витрати на мобільний зв'язок повинні згідно підпункту 5.2.1 пункту 5.2 статей 5 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" включатися до складу валових витрат. Проте з цієї норми є виключення, зокрема, передбачені пунктом 5.3 Закону.

Так, якщо витрати не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними і іншими документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку, вони не можуть бути віднесені до складу валових (підпункт 5.3.9 Закону). Підтвердження зв'язку витрат на мобільний зв'язок з веденням господарської діяльності є найбільш проблемним моментом у взаєминах податківців і суб'єктів господарювання.

На думку Держкомпідприємництва, доказами такого зв'язку можуть бути: документи про оплату послуг мобільного зв'язку на підставі рахунків оператора; наказ керівника про придбання мобільних телефонів і використання їх в господарській діяльності підприємства; угода з оператором мобільного зв'язку про надання послуг з вказівкою переліку номерів обслуговуваних телефонів; правила користування мобільним зв'язком, затверджені керівником.

Останніми (правилами користування) орієнтовно слід визначити перелік працівників, що забезпечуються мобільним зв'язком для виконання своїх трудових обов'язків; перелік номерів телефонів, використовуваних такими працівниками; а також передбачити ведення журналу обліку дзвінків і здачу звітів про використання службового телефону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини