Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено огляд актуальної судової практики Касаційного кримінального суду у складі ВС за рішеннями, ухваленими в січні 2023 року

Реклама

Верховний Суд оприлюднив огляд актуальної судової практики Касаційного кримінального суду у складі ВС за рішеннями, ухваленими в січні 2023 року.

В огляді відображено найважливіші правові позиції та висновки з кримінального і кримінального процесуального права, що містяться в постановах ККС ВС. Вони матимуть значення для формування єдності судової практики.

У сфері кримінального права, зокрема, зроблено висновки про:

  • кримінально-правову оцінку суспільно небезпечного діяння, вчиненого в стані неосудності, при розгляді кримінального провадження про застосування примусових заходів медичного характеру;

  • неможливість звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК України) у кримінальному провадженні про хуліганство (ч. 1 ст. 296 КК України) у разі, якщо, окрім спричинення майнової шкоди підприємству, яку добровільно відшкодував обвинувачений, відповідним кримінальним правопорушенням було заподіяно моральну шкоду іншим особам, примирення з якими не відбулося.

У сфері кримінального процесуального права, серед іншого, встановлено, що:

  • чинне кримінальне процесуальне законодавство не передбачає перевірки показань особи із застосуванням спеціального технічного засобу - поліграфа (детектора брехні) - та використання отриманих відповідних даних як доказу;

  • істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону є випадок, коли місцевий суд не розглянув заяв особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, про відмову від захисника через неналежне здійснення ним захисту, які вона неодноразово подавала.

За повідомленням Верховного Суду

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також:

Верховна Рада підтримала зміни до законодавства про банкрутство

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини