Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агентства з працевлаштування українців за кордоном не братимуть гроші з претендентів: Закон прийнято

Реклама

20 березня Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт № 2365) «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон».

«Цим законом ми скасовуємо ліцензування з посередництва у працевлаштуванні за кордон та встановлюємо адміністративну відповідальність за надання таких послуг без включення до Переліку суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордон, або за отримання плати з громадян за надання таких послуг», - пояснила ініціатор документа, голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Агентства з працевлаштування українців за кордоном не братимуть гроші з претендентів. Усі витрати бере на себе роботодавець, який шукає людину собі для роботи.

Також, за документом, стежити за діяльністю посередників у працевлаштуванні за кордоном буде Державна служба України з питань праці.

Отже, компанія має право надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном після його включення до Переліку суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та в межах укладених зовнішньоекономічних договорів. Цей Перелік веде Міністерство економіки та є відкритим для всіх.

Окрім того, ухвалений документ передбачає, що компанія - посередник з пошуку роботи має певні обов'язки. Серед них - надати громадянину до виїзду для працевлаштування за кордоном:

  • інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом);

  • контактні дані консульських установ України у державі перебування;

  • проєкт трудового договору (контракту), завірений іноземним роботодавцем.

Також важливо:

  • вести облік громадян, які за його посередництва працевлаштовані за кордоном;

  • безоплатно надавати громадянам інформацію та консультації про переваги легального працевлаштування за кордоном тощо;

  • подавати до Міністерства економіки звітність про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном;

  • повідомляти Мінекономіки про зміну даних, зазначених у Переліку суб'єктів господарювання;

  • у разі укладення нового або декількох зовнішньоекономічних договорів (контрактів) впродовж місяця подавати відомості про них.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

LIGA360 допомагає бізнесам зростати. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць LIGA360 за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів роботи, які необхідні вашим менеджерам, юристам, бухгалтерам та HR. Замовте прямо зараз.

Читайте також:

Що таке Due Diligence і чому це важливий етап угоди

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини