Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ затвердила роз'яснення щодо можливості адвокатам здійснювати представництво інтересів клієнтів на підставі договору, вчиненого в е-формі

Реклама

Рада адвокатів України затвердила роз'яснення щодо можливості адвокатам здійснювати представництво інтересів клієнтів на підставі договору, вчиненого в електронній формі, а також необхідності надання клієнтом згоди на розкриття конфіденційної інформації.

Відповідне рішення № 121 було прийнято на засіданні РАУ 4 листопада 2022 року.

На адресу Національної асоціації адвокатів України надійшли звернення з проханням роз'яснити можливість адвокатам здійснювати представництво клієнтів у відділах державної реєстрації актів цивільного стану з питань реалізації особистих немайнових прав на підставі договорів, які не містять підпису клієнтів, та інших пов'язаних питань.

Рада адвокатів України роз'яснила нижченаведене.

Щодо можливості адвокатами здійснювати представництво інтересів клієнтів на підставі договору, вчиненого в електронній формі

Серед іншого, РАУ зазначила, що укладення договору про надання правової допомоги між клієнтом і адвокатом в електронній формі та підписання його з використанням електронного цифрового підпису передбачено законодавством та відповідає його нормам. На підставі такого договору адвокат має право представляти інтереси клієнта у відділах державної реєстрації актів цивільного стану з питань реалізації особистих немайнових прав.

Щодо надання клієнтом згоди на розкриття конфіденційної інформації

РАУ зауважила, що при конкуренції норм Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та Закону "Про захист персональних даних" у діяльності адвоката при витребуванні інформації з обмеженим доступом спеціальними нормами є норми Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Згода клієнта на обробку його (її) персональних даних, викладена окремим пунктом в договорі про надання правової допомоги, вчиненому в електронній формі, відповідає вимогам спеціального Закону "Про захист персональних даних" та є достатньою підставою для отримання конфіденційної інформації, зокрема щодо сімейного стану, адвокатом в органах державної реєстрації актів цивільного стану.

Замовляй LIGA360:Адвокат НААУ зі знижкою 10%. Переглядай навчальні продукти ВША для отримання залікових балів, готуй безпрограшні аргументи для суду з потужними інструментами legal research. Скористайся вигідними умовами до 31 грудня. 

Читайте також:

Затверджено розмір щорічних внесків на адвокатське самоврядування у 2023 році

Зупинено трирічний строк дії свідоцтва про складання кваліфікаційного іспиту на час воєнного стану: рішення РАУ

РАУ визначила особливості ведення особистого кабінету адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини