Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада посилила кримінальну відповідальності за катування

Реклама

1 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому Закон (урядовий проєкт № 5336) «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування». За його прийняття проголосували 297 народних депутатів.

Ухвалений законодавчий акт спрямований на приведення положень про катування та інших норм Кримінального кодексу у відповідність до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, а також на виконання вимог рішень ЄСПЛ (група справ "Каверзін проти України", яка об'єднує 87 справ).

Документ передбачає посилення відповідальності у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років у разі вчинення катування представником держави, у тому числі іноземної.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук роз'яснив, що до цих категорій осіб не застосовуватиметься звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності та звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Цей строк не може обмежуватися 5 чи 10 роками, а катування фактично стає злочином без строку давності.

Крім того, цим Законом змінюється та розширюється поняття «катування». Ним вважатиметься будь-яка умисна дія, спрямована на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинена з метою примусити її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі. У тому числі - отримати інформацію чи зізнання.

За матеріалами Міністерства юстиції

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Особливості захисту у кримінальних провадженнях по злочинах, передбачених ст. 286 КК України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини