Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено порядок оборонних закупівель в умовах воєнного стану: рішення Уряду

Реклама

Кабінет Міністрів змінив порядок здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану.

Відповідну постанову «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» ухвалено на урядовому засіданні 11 листопада 2022 року, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Ключовою відмінністю від чинного на сьогодні порядку є введення процедури закупівлі визначеної групи товарів у постачальників, з якими укладено рамкову угоду.

«Рішення суттєво розширює можливості українських виробників у галузі легкої промисловості брати участь в оборонзамовленні. Відповідно ми досягаємо одразу кілька важливих цілей. По-перше, кошти оборонзамовлення залишатимуться в Україні. По-друге, ми зберігаємо робочі місця, даємо змогу вітчизняному виробнику розвивати та розширювати виробництво. Нарешті, рішення дасть позитивний ефект для економіки в цілому», - роз'яснила Перший віцепрем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Ухвалена Урядом постанова регламентує здійснення оборонних закупівель для держзамовників у сфері оборони, служб держзамовника тощо.

Згідно із загальною процедурою держзамовники здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування видів (процедур) закупівель, визначених Законом «Про оборонні закупівлі» та «Про публічні закупівлі».

За окремою процедурою «рамкових угод» здійснюються закупівлі товарів, вказаних у додатку постанови: одягу, взуття, спальних мішків для потреб оборони тощо. Такий механізм застосовується на закупівлі цих товарів на суму 200 тис грн. та вище.

Так, зокрема, згідно з процедурою:

  • Замовник зобов'язаний розмістити оголошення про укладання рамкової угоди в вільному доступі в системі електронних закупівель.

  • До угоди протягом її дії (не більше року) або терміну, встановленого замовником, може приєднатися будь-який виробник, що відповідає критеріям.

  • На першому етапі закупівлі за рамковими угодами замовник визначає відповідність пропозицій постачальника вказаним в оголошенні про закупівлю вимогам.

  • На другому етапі проводиться відбір серед постачальників, що приєдналися до угоди, та укладається контракт на постачання з переможцем(-цями) відбору.

Істотні умови контракту не можуть змінюватися до повного його виконання, окрім в разі змін ціни на товар у зв'язку зі зміною податків та зборів, індексу споживчих цін, курсом валюти, зміни місця поставки товару тощо.

Згідно з ухваленою постановою втрачають чинність постанова від 28 лютого 2022 року № 169 «Деякі питання здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» та низка інших рішень Уряду.

Згідно з рішенням держзамовникам дозволяється до 31 грудня 2022 року здійснювати закупівлі товарів, вказаних в додатку до постанови, без застосування видів (процедур) закупівель, визначених Законом «Про оборонні закупівлі» та «Про публічні закупівлі», а також без застосування процедури закупівель за рамковими угодами.

Хочете першими отримати суперпропозицію на рішення LIGA360? Заповніть форму до 20 листопада і дізнайтеся про акційні умови до дня народження LIGA ZAKON.

Читайте також:

Податкове резидентство: як українцям платити податки за кордоном?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини