Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обшуки під час воєнного стану: що робити

Реклама

У зв'язку з запровадженням воєнного стану на території України, були внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу України, які торкнулися й порядку проведення слідчих дій. Дані зміни значно розширюють повноваження працівників правоохоронних органів у ході проведення обшуку.

Розглянемо, як діяти під час обшуку в умовах воєнного стану.

1. Хто може проводити обшук?

Відповідно до норм КПК України, обшук може проводити слідчий або прокурор.

2. Підстави проведення обшуку.

Підставою для проведення обшуку є ухвала слідчого судді. Слідчий і прокурор повинні пред'явити вам ухвалу та вручити копію перед проведенням обшуку.

Ухвала слідчого судді обов'язково повинна містити відомості, де зазначено:

· строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали;

· відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук;

· положення закону, на підставі якого постановляється ухвала;

· інформація про житло чи інше володіння особи, які мають бути піддані обшуку;

· інформація про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

· речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Якщо ви помітили, що строк дії ухвали прострочений або в ухвалі зазначена не ваша адреса - це дає вам право не впускати до свого житла працівників правоохоронних органів.

Звертаємо вашу увагу, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

В умовах війни, дозвіл на проведення обшуку може бути наданий прокурором, шляхом винесення постанови про проведення обшуку. У постанові має бути вказано строк її дії (не більше місяця з моменту винесення до дати проведення обшуку), місце проведення обшуку та що саме відшукується.

3. Час проведення обшуку.

Відповідно до змін пункту 4 статті 223 КПК в умовах воєнного стану дозволяється проводити слідчі (розшукові) дії у нічний час - з 22 години ночі до 6 години ранку.

Дана норма унеможливлює фізичну присутність адвоката під час проведення обшуку через дію комендантської години на території України. Вимагайте від слідчого дистанційну участь адвоката за допомогою технічних засобів (відео-, аудіозв'язку).

Згідно з частиною 12 статті 615 КПК України, дізнавач, слідчий, прокурор забезпечує участь захисника у проведенні окремої процесуальної дії, у тому числі у разі неможливості явки захисника - із застосуванням технічних засобів (відео-, аудіозв'язку) для забезпечення дистанційної участі захисника.

4. Особливості участі понятих під час обшуку в умовах воєнного стану.

Відповідно до ст. 615 обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюються з обов'язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії.

Однак, у зв'язку з веденням на території України воєнного стану, Кримінальним процесуальним кодексом передбачено можливість проведення обшуку без участі понятих, якщо існує потенційна небезпека для їхнього життя чи здоров'я. У такому разі хід і результати проведення обшукув обов'язковому порядку фіксуються доступними технічними засобами шляхом здійснення безперервного відеозапису.

Важливо звернути увагу, що дії з пошуку та знайдені речі зафіксовані слідчим безперервно на відеозапис. Якщо ви помітили, що слідчим було зупинено відеозапис або умисно не зафіксовано вилучення речей під час обшуку, обов'язково зазначте, що обшук проводиться з порушенням процесуальних норм.

5. Особливості фіксування майна вилученого під час обшуку.

Зверніть увагу, щоб слідчий у протоколі зазначив повністю і конкретно інформацію щодо всього майна яке вилучається. Якщо вилучаються технічні пристрої має бути вказано - модель, марку, колір, серійний номер, якщо ж вилучаються гроші - має бути зазначена сума, валюта, номери купюр, номінал та їхня кількість

Також однією з особливостей проведення обшуку час воєнного стану є можливість слідчого здійснювати фіксацію доступними технічними засобами без складання відповідного протоколу (абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 615 КПК). Однак у подальшому він має бути складений протягом 72 годин. Таким чином, важливо саме особисто проконтролювати детальний перелік вилучених предметів.

У кінці обшуку слідчий або прокурор зобов'язаний дати вам ознайомитися з протоколом. Якщо були порушення, важливо зазначити зауваження у протоколі щодо порушення процедури проведення обшуку. Копія протоколу, разом із доданим до нього описом вилучених документів і тимчасово вилучених речей, залишається у вас.

Висновки.

На підставі вищенаведеного, радимо, перш за все: уважно перевірити ухвалу слідчого судді,слідкувати за майном, що вилучається, уважно стежити за ходом проведення обшуку, написати зауваження та отримати примірник протоколу.

Читайте також: Повернення вилученого в ході обшуку (огляду) майна

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні. 

Компанія має збитки через неефективне управління? Рішення LIGA360 надасть максимум інструментів для ризик-контролю, ухвалення рішень та оптимізації робочих процесів. Замовте презентацію вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини