Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довідку до акта огляду МСЕК виключено з переліку документів, необхідних українцям для перетину кордону

2 листопада 2022, 17:26
6448
0
Реклама

Кабмін уніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Зміни передбачені постановою № 1212 від 28 жовтня 2022 року, яка набула чинності 2 листопада.

Урядовий портал повідомляв, що відповідно до змін з переліку документів, необхідних для перетину державного кордону громадянами України, виключено довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о).

Довідка є частиною вищезазначеної форми, що дублює інформацію із виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією, яка направляється до соціальних служб для здійснення подальших виплат і пільг соціального призначення.

Така довідка містить інформацію про групу та причину інвалідності, строк її встановлення, висновок про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов'язковими для підприємств, установ та організацій. Проте не містить даних, які дають змогу ідентифікувати особу, яка її надає, тому наявні ризики щодо можливості її підроблення.

Зазначається, що реагуючи на доручення Президента щодо розгляду петиції про заборону виїзду чоловікам за кордон, а також для унеможливлення фальсифікації довідок, зменшення корупційних ризиків і зловживання службовим становищем працівників МСЕК й лікарів медичних закладів при встановленні групи інвалідності, та - як наслідок - припинення схем, які з'явились для організації виїзду військовозобов'язаних чоловіків, було внесено відповідні зміни до переліку документів, що дають право на перетин кордону.

«Міністерство охорони здоров'я активно працює над розв'язанням проблем у роботі МСЕК, у тому числі й для унеможливлення будь-яких проявів корупції в їх діяльності. Широкомасштабна агресія російської федерації проти України та мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання "підзаробити" на забороні виїзду за кордон. Ми вивчили питання, де було найбільше можливостей для махінації, та належним чином на це відреагували. А ще в перші дні війни одним з дієвих кроків, зроблених МОЗ та Урядом, стало ухвалення рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям», - наголосив Віктор Ляшко.

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Оновлено Перелік захворювань і вад, за наявності яких особа не може бути допущена до керування відповідними ТЗ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини