Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ ухвалив Рішення у справі щодо конституційного контролю змін до Конституції, що набрали чинності

Реклама

1 листопада на пленарному засіданні Велика палата  Конституційного Суду України ухвалила Рішення № 2-р/2022 у справі щодо конституційного контролю змін до Конституції, що набрали чинності, щодо відповідності Конституції (конституційності) Закону „Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)“. Про це повідомила прес-служба КСУ.

На думку суб'єкта права на конституційне подання, Закон, є неконституційним, вважаючи, що його було ухвалено з порушенням конституційної процедури.

"Конституційний Суд України для забезпечення послідовності своєї судової практики, юридичної визначеності й конституційної стабільності, установив, що йому належить здійснювати подальший (a posteriori) конституційний контроль щодо конституційних поправок після набрання ними чинності, оскільки відсутність судового контролю за процедурою розгляду та ухвалення відповідних законів, що їх визначено приписами розділу XIII Конституції України, може мати наслідком обмеження чи скасування прав і свобод людини й громадянина, ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності або зміну конституційного ладу в спосіб, що його не дозволено Конституцією України", - йдеться у повідомленні.

Дійшовши висновку, що конституційну процедуру розгляду, ухвалення та набрання чинності Законом не було порушено, Конституційний Суд України визнав оспорюваний Закон таким, що відповідає Конституції України.

Підготовка до судового засідання стає зручнішою. Тепер VERDICTUM в LIGA360 має доступ до Кабінету Електронного суду. Аналізуйте судову практику та подавайте документи до суду в один клік.

Читайте також: КСУ ухвалив Рішення щодо забезпечення соціальних гарантій для захисників і захисниць України

Сертифікат ТПП про наявність форс-мажорних обставин не є беззаперечним доказом їх існування: ВС

Оспорення державної реєстрації прав на нерухомість або бізнесу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини