Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Cуд відмовився виселяти жінку з будинку колишнього чоловіка

Реклама

Хмельницький апеляційний суд постановою у справі № 677/380/21 від 27 вересня 2022 року залишив без задоволення апеляційну скаргу позивача на рішення Красилівського районного суду, яким йому відмовили у виселенні колишньої дружини з його будинку.  Про це повідомила пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

Звертаючись до суду, чоловік пояснив, що будинок у селі він успадкував після смерті свого батька у 2019 році. Того ж року він розлучився з дружиною. Тепер у нього інша дружина, однак колишня досі живе з ним в одному помешканні.

Він просив суд виселити ексдружину з будинку, бо вона вже не член його сім'ї й після смерті попереднього власника, його батька, втратила право користуватися цим житлом.

Красилівський районний суд відмовив йому у задоволенні позову. Рішення мотивував тим, що жінка має тривалий зв`язок зі спірним будинком, де жила 30 років, що є достатньою підставою вважати його житлом, яке їй належить (у розумінні статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод), а виселення стане невиправданим втручанням в приватну сферу особи, порушенням прав на повагу до житла та може призвести до того, що жінка стане безхатьком, позаяк іншого житла вона не має.

Хмельницький апеляційний суд встановив, що відповідачка зареєстрована у спірному будинку з 1992 року, під час перебування у шлюбі з апелянтом - це підтверджує факт згоди власника будинку на її реєстрацію. Законно вселившись, вона набула право на мирне володіння майном як член сім`ї попереднього, а з 2008 року (після його смерті) вже нинішнього власника будинку, оскільки перебувала з ним в зареєстрованому шлюбі й мешкає там 30 років.

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також: Успадковане та отримане в дар майно не є доходом, який враховується при визначенні розміру аліментів: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини