Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон про посилення контролю за відпуском медичних препаратів

Реклама

18 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт № 7444) про посилення контролю за відпуском медичних препаратів.

Документ створює законодавчу базу для повноцінного впровадження Е-рецепту та спрямований на зменшення випадків безвідповідального самолікування, що призводить до безконтрольного вживання ліків та до антибіотикорезистентності.

Зокрема, встановлюється відповідальність для медиків і фармацевтів:

  • у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепту;

    • за призначення наркотичних засобів без Е-рецепту;

      • за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепту, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ продажу препаратів.

        Закон має бути введений в дію через три місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану, адже в умовах війни не всі українці мають доступ до лікаря, а медики - до електронної системи охорони здоров'я.

        «Нагадаю, що, незважаючи на війну, МОЗ почав поетапно вводити електронний рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках продають виключно за Е-рецептом (за виключенням окупованих та прифронтових територій, де дозволений паперовий рецепт). З 1 листопада стартує відпуск за електронним рецептом наркотичних засобів. Наступний етап - перехід всіх рецептурних медичних препаратів на Е-рецепт», - роз'яснив голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

        За повідомленням Верховної Ради у Facebook.

        Бізнес потерпає від застарілих методів управління? Спробуйте рішення LIGA360. Працюйте в єдиному інформаційному середовищі для вирішення ключових завдань - legal research, контроль ризиків в умовах війни, аудит та комплаєнс, онбординг та перевірка контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

        Читайте також:

        Результати пленарного засідання Верховної Ради 18 жовтня

        Залиште коментар
        Увійдіть щоб залишити коментар
        Увійти
        Підпишіться на розсилку
        Головні новини і аналітика для вас по буднях

        Схожі новини