Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада розпочала оновлення законодавства про колективні договори відповідно до зобов’язань України у сфері євроінтеграції

Реклама

6 жовтня 2022 року Верховна Рада прийняла за основу проект Закону № 7628 «Про колективні угоди та договори», підготовлений до першого читання парламентським Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Як зазначила Голова Комітету Галина Третьякова, законопроект розроблено Кабінетом Міністрів на виконання пункту 56 Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік та пункту 142 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік з метою врегулювання проблемних питань укладення та виконання колективних угод і договорів.

При цьому проект акта містить положення, що стосуються зобов'язань України у сфері європейської інтеграції, та є новою редакцією чинного на сьогодні Закону 1993 року «Про колективні договори і угоди».

Згідно з пояснювальною запискою в законопроекті запропоновано:

  • уточнити сферу дії колективних угод і договорів;

  • визначити порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у разі обов'язковості врахування положень кількох угод;

  • розширити суб'єктний склад сторін колективних переговорів на галузевому рівні з урахуванням пріоритетного права участі репрезентативних суб'єктів;

  • встановити взаємозв'язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня, передбачивши можливість укладення територіальних угод в окремій галузі;

  • врегулювати питання утворення спільного представницького органу сторони на будь-якому рівні діалогу;

  • передбачити можливість призупинення та зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів, можливість приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів;

  • надати можливість залучати громадські об'єднання до участі в консультаціях, обміну інформацією, якщо їх мета (цілі) та напрями статутної діяльності відповідають суті питання, що розглядається.

Крім того, проектом запропоновано внести зміни до законодавчих актів з метою приведення їх норм у відповідність до його положень, осучаснення термінології, врегулювання окремих питань, що стосуються взаємовідносин між профспілками і роботодавцями.

З метою забезпечення можливості практичної реалізації положення частини першої статті 32 законопроекту одночасно окремим законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

До Дня юриста виведи свою роботу на новий рівень! Придбай два професійні рішення LIGA360, а третє отримай у подарунок. Інструменти legal research, контролю юридичних ризиків та автоматизації рутинних завдань. Пропозиція діє до 31 жовтня.

Читайте також:

Пленарне засідання Верховної Ради 6 жовтня: які важливі рішення прийнято

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини