Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата ВС визначила, який суд має розглядати справу адвокатського об’єднання щодо ненадання інформації на запит

Реклама

Велика Палата Верховного Суду визначила, який суд має розглядати справу адвокатського об'єднання щодо ненадання інформації на запит. Про це йдеться в постанові ВП ВС від 18 серпня 2022 року у справі № 520/13981/21, повідомила прес-служба Суду.

Суть справи: адвокатське об'єднання звернулося до адміністративного суду з позовом до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію банку про визнання протиправними дій відповідача щодо нерозгляду адвокатського запиту та ненадання запитуваної інформації. Суди попередніх інстанцій закрили провадження в справі, керуючись тим, що цей спір віднесений до юрисдикції господарських судів.

Передаючи справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, Касаційний адміністративний суд у складі ВС акцентував на відсутності чітких критеріїв визначення юрисдикції суду за вимогами адвокатів щодо надання відповідей на адвокатські запити про отримання інформації змішаного характеру (як публічної, так і непублічної), яка пов'язана з різними функціями відповідача, оскільки Фонд як юридична особа публічного права може бути суб'єктом і публічно-правових, і приватноправових правовідносин.

Підготовка до судового засідання стає зручнішою. Тепер VERDICTUM в LIGA360 має доступ до Кабінету Електронного суду. Аналізуйте судову практику та подавайте документи до суду в один клік.

З посиланням на свій висновок в іншій справі Велика Палата ВС зауважила, що Фонд як юридична особа публічного права може бути суб'єктом як публічно-правових, так і приватноправових правовідносин. При цьому в приватноправових відносинах, якими є здійснення функцій органу управління банку, у якому запроваджено тимчасову адміністрацію, чи банку, який ліквідується, Фонд не здійснює функцій суб'єкта владних повноважень.

Визначений ст. 3 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» правовий статус Фонду як юридичної особи публічного права, що має відокремлене майно, яке є об'єктом права державної власності й перебуває в його господарському віданні, не впливає на правовий статус банку, в якому запроваджено тимчасову адміністрацію або щодо якого розпочато процедуру ліквідації, оскільки Фонд розпоряджається майном такого банку від імені останнього й у межах виконання покладених на нього законодавством функцій щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку та не здійснює в цій частині жодних владних управлінських функцій.

Таким чином, розглядаючи адвокатський запит, поданий у зв'язку з наданням правової допомоги товариству в господарській справі щодо припинення зобов'язань за його договорами кредитної лінії з банком, уповноважена особа діяла не як суб'єкт владних повноважень, а як орган управління банку, який здійснює заходи щодо забезпечення збереження активів банку, запобігання втратам майна та грошових коштів.

Тож Велика Палата ВС дійшла висновку, що цей спір не є публічно-правовим і не належить до юрисдикції адміністративних судів. Отже, обґрунтованим є висновок судів попередніх інстанції про підсудність цієї справи суду господарської юрисдикції.

Зазначається, що сам собою адвокатський запит не є запитом про надання публічної інформації, оскільки може бути адресований не лише розпорядникам публічної інформації, визначеним Законом України «Про доступ до публічної інформації», а ширшому колу суб'єктів. До того ж запитувана в адвокатському запиті інформація, необхідна адвокатові для надання правової допомоги клієнтові, не обов'язково має бути публічною.

Як юридичному бізнесу управляти інформацією та ризиками? Всі інструменти надасть ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте ефективні правові позиції, обмінюйтеся новинами й документами, контролюйте ризики та зміни. Деталі за посиланнями.

Читайте також: Сертифікат ТПП про наявність форс-мажорних обставин не є беззаперечним доказом їх існування: ВС

Оспорення державної реєстрації прав на нерухомість або бізнесу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини